Hej igen
Då har vi kommit ungefär halvvägs fram i kursen och som Ni säkert märkt kommer det hela tiden nya kunskaper att lägga till dem som Ni redan förvärvat. En liten tröst kan vara att det faktiskt blir lättare och lättare att förvärva nya kunskaper i takt med att man kan mer. På något märkligt sätt verkar det som om hjärnan kan placera det nya i en redan existerande struktur och då blir det inte lika svårt att ta till sig det nya.
Naturligtvis funderade jag på vägen till kontoret om jag hållit det jag lovade, dvs att räta ut alla frågetecken kring räntefördelning, periodiseringsfonder, expansionsfond m.m.
Det är nog inte jag som ska svara på den frågan, utan det borde vara Ni. Vad säger Ni? Är Ni med på ”banan”?
Om inte, så kommer Ni nu under den närmaste tiden att jobba med inlämningsuppgiften och då tvingas Ni att i detalj studera lagtexten och lära Er skatteprogrammet. När Ni sedan sitter och simulerar olika lösningar i skatteprogrammet för att finna lägsta möjliga skatt kommer Ni naturligtvis att få en bra förståelse av de olika sambanden som finns mellan de olika skatteplaneringsalternativen. När vi sedan på seminariet, tillsammans, skapar den optimala lösningen faller naturligtvis korten på plats.

Ett litet förtydligande:
Den gruppindelning som Ni gjort på de namnlappar som Ni lämnat in är den som gäller. Jag kommer inte att göra om ”2-personer grupper” till ”4-personer grupper”. Nästa vecka får Ni information om Er seminarietid.

Nu får Ni en liten paus i föreläsningarna och när vi kör igång igen, nästa vecka, så kommer vi att ägna oss åt aktiebolagens beskattning och då speciellt reglerna om fåmansföretag, vilket är mycket intressant och värdefull kunskap 🙂
Själv kommer jag att tillbringa de närmaste dagarna i Linköping, Jönköping och Stockholm men jag är naturligtvis anträffbar på mail och på bloggen, om Ni har några frågor.

Sköt om Er!
MVH
Krister

9 Responses to “Mälardalens högskola föreläsning 9”

 1. hej! det är fortfarande en del stora frågetecken. En del av inlämningsuppgiften har vi dock gått igenom men när man väl kommer fram till uppgift 4 och framåt är det bara ett enda stort frågetecken. Skall vi sitta och gissa oss fram eller kommer detta på ett senare skede? Vad vill du att vi skall göra fram till nästa föreläsning, är det inlämningsuppgiften vi skall sitta och klura ut eller? och när man väl fastnar, vad ska man göra då?

 2. Jag håller med anonym,gruppen och jag känner att vi står på ostadig mark när det gäller uppgiften! Hur långt borde man komma under veckan fram till nästa föreläsning?

 3. Hej Krister!

  Nu sitter vi o klurar för fullt med inlämningsuppgiften. Vi har en fråga ang paragraferna 48:20 och 48:20a. Vi tycker de är väldigt förvirrande. du har inte lust o förklara de lite närmare. När är det man får dra av o när får man inte.????

  Mycket förvirrande

 4. Hej Anonyma, inlägg 1 och 2:
  Ni bestämmer själva hur Ni vill använda Er tid. Inlämningsuppgiften ska vara klar till 12 okt. Nästa vecka börjar föreläsningarna igen. Det borde alltså vara bra att göra så mycket Ni hinner denna vecka.
  Vad gör man när man ”kör fast”. Det är det som är syftet med en uppgift, att Ni ska köra fast, leta reda på ett svar utifrån de föreläsningsanteckningar Ni har, läroboken, övningsboken, utdelade skattebroschyrer, deklarationsblanketter och naturligtvis söka information på internet.
  Glöm inte bort att Ni faktiskt är både intelligenta och duktiga så det här kommer Ni att klara av. Jag har ju sagt att det kräver mycket arbete för att lösa uppgiften.
  MVH
  Krister

 5. Hej Anonyma inlägg 3:
  Om Ni tittar på den övningsuppgift 6 rörande försäljning av aktier som vi gått igenom så ser Ni en användbar struktur, dvs förluster på marknadsnoterade aktier kvittas till 100% mot vinster på marknadsnoterade aktier. Om Ni tar 5/6 delar av vinst respektive förlust på onoterade aktier och summerar dessa resultat med resultatet från marknadsnoterade aktier så har Ni följt reglerna i 48:20 IL. Om Ni får en kvarvarande förlust efter summeringen ovan, såsom vi fick i uppgift 6 så dras den ned till 70% enligt 48:20a IL.
  Om Ni läser i 48:20 st.1 så avslutas meningen med ”… på sådana tillgångar.”, dvs aktier. Nu fanns det inga fler ”sådana tillgångar”:s vinster kvar att dra av ifrån, i uppgift 6, och då har Ni en kvarstående förlust som landar i 48:20a st.1 det vill säga avdrag med 70% av den kvarvarande förlusten.
  Ett tips kan vara att lösa Övningsuppgift 6 i skatteprogrammet. Byt ut försäljningsåren till 2008 i aktiehanteraren. För därefter över aktiehanteraren till deklarationsmodulen och studera var siffrorna landar på K4 blanketten. Ta därefter fram K12 blanketten och kontrollera var resultaten från den blanketten hamnar.
  MVH
  Krister

 6. Hej Krister! Vi har en fråga angående de onoterade aktierna. Vi har försökt överföra dem till deklarationsblanketten men det är bara de marknadsnoterade som finns med. Ska dem matas in manuellt?

 7. Hej
  Skatteprogrammet kan tyvärr inte hantera de onoterade aktierna på ett bra sätt.Ni får hitta någon lämplig”manuell inmatningslösning”.
  MVH
  Krister

 8. krister ärligt talat många jag har pratat med tycker det här går otroligt fort fram och det är väldigt komplicerat inlämningsuppgift! du kan inte förvänta dig att vi skall lösa det här på egen hand utan din hjälp!? Du går för fort fram man hänger inte med på lektionerna när du vill att vi skall skriva lyssna och bläddra fram och tillbaka i böckerna. du har gett oss 10 skatteverket broschyrer vi ska gå igenom! hur förväntar du dig att vi skall gå igenom allt?

 9. Hej Anonym inlägg 8:
  Jag vet att det är ett högt tempo, att det går fort fram, att det är ett omfattande material, att det är komplicerat, m.m., m.m..
  Men!!!!
  Jag har samtidigt kört kursen 2 ggr per år i över 10 år med samma schema upplägg, samma mängd broschyrer från SKV, lika svår inlämningsuppgift, samma tid för genomgång av skatteprogram
  och!!!
  98% har klarat inlämningsuppgiften med allt ifrån godkänt med mindre komplettering till super bra inlämnat material.
  Genomströmningen på sluttentamen har också varit bra.

  Nu är det INTE så, att jag förväntar mig en ”perfekt löst uppgift”. Om det vore så enkelt kan vi lägga ned seminariet och jag kan skicka ut ett facit. Nu gör vi inte så. Vi kommer att, tillsammans, under 4 timmar att arbeta igenom lösningen och efter det så har Ni förvärvat de kunskaper som jag förväntar mig. Nu gäller det att kavla upp armarna och lägga ned den tid som krävs för att klara kursen. Om Ni ska arbeta som revisorer och klara de krav som Revisorsnämnden ställer så måste Ni kunna hantera den här mängden information i det tempo som den presenteras på. Vi kan inte sänka tempot och kraven eftersom det är en poänggivande högskole-/universitetskurs.
  Tappa inte sugen (”världen är redan full av tappade sugar”) 🙂

  MVH
  Krister

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2019 Suffusion theme by Sayontan Sinha