Hej igen
Idag kändes det mycket bättre. Jag försökte dra ned på tempot något och hitta tillbaka till den ”röda tråden”.
Dagens inledande sammanfattning av den föregående föreläsningen hjälpte i vart fall mig att hitta tillbaka.
Såg i Era ögon att Ni var med på tåget 😀  Hoppas att jag ”läst av Er” rätt. Ni är inte direkt överdrivet flitiga ”blogg-skribenter” så det är svårt att veta vad Ni egentligen tycker.
Men det är i alla fall roligt att föreläsa för kunskaps hungriga studenter.
Jag ska ”finjustera” några bilder och därefter klura ut vad som hände med en av datorerna 🙁
Jag kan inte släpa med mig tre datorer. Det ser snart ut som om man ska ut på charterresa varje morgon.

Nu längtar jag redan till morgondagen för att fortsätta där vi slutade idag.
Sköt om Er så att Ni är pigga i morgon.
MVH
Krister

5 Responses to “Mälardalens högskola föreläsning 7”

 1. Tycker det är bra med en kort sammanfattning i början om vad som sas på föregående föreläsning, det fastnar bättre med en kort ”repetion”.

 2. OK, tanken är nog ganska bra. Jag ska prova att inleda med en kort repetition varje gång så får vi se om Ni tycker att det är bra.
  MVH
  Krister

 3. Håller, helt med om att en kort repetition är bra att ha för då kommer man in i lektionen snabbt. nu till min fråga, Som du vet kan man ju teckna kapitalförsäkringar så man b.l.a annat kan köpa o sälja aktier, fonder, aktieobligationer o.s.v utan att behöva betala vinst för skatten. Hur kommer det sig att Staten tillåter detta? Vad är det som gör att man slipper bli vinstbeskattad om man gör en kapitalvinst i en kapitalförsäkring, och kan ett företag teckna en kapitalförsäkring o placera sina tillgångar i den?

 4. Jag tycker också att det skulle vara bra med repetitioner i början av föreläsningarna!

 5. Vad kul med lite blogg-aktivitet 😀

  DR.B
  Nja, ”Staten” schablon beskattar vinsten med stöd av Lag (1990:661) om avkastningsskatt på pensionsmedel, 9 § st.2, med 30% av nio tiondelar av skatteunderlaget. Skatteunderlaget utgör kapitalunderlaget multiplicerat med genomsnittliga statslåneräntan under kalenderåret före beskattningsåret, se 3 §.
  Kaptalunderlaget är i princip värdet av försäkringsbolagets tillgångar vid ingången av beskattningsåret, se 3 § st.2-11. Om Du, eller ett företag, tecknar en K-försäkring utomlands kan Du eller Ditt företag bli skattskyldig för avkastningsskatten, 2 § st.1 p.7.
  Vi kommer inte att hinna behandla den här typen av frågor under grundkursen. På kursen beskattningsrätt II fördjupar vi oss i dessa frågor med internationell anknytning. Lodin tar upp en del av detta på sidorna 387 och 597.
  MVH
  Krister

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2019 Suffusion theme by Sayontan Sinha