Hej igen………
Svårare än så här kommer det inte att bli 🙂
Dagens föreläsning och den som kommer på fredag behandlar avsnittet fåmansföretag,  det mest komplicerade avsnittet på kursen.
Det som gör det extra svårt är att lagstiftaren ändrat reglerna i stort sätt varje år de senaste fem åren. Försök att få grepp om helheten först, dvs tankemässigt med ord beskriva de grova dragen med reglerna för att därefter fördjupa Dig i detaljerna. Vad det handlar om är att lagstiftaren bestämt vad som anses vara skälig avkastning på satsat kapital och den avkastningen kallas ”gränsbelopp”. Om Du, på grund av en kvalificerad andel i ett fåmansföretag, får en aktieutdelning som överstiger ”gränsbeloppet” ska den överskjutande utdelningen beskattas i inkomstslaget tjänst och utdelningen upp till ”gränsbeloppet” är skattepliktig till 2/3-delar i inkomstslaget kapital, 57:20 IL. Om Du får en utdelning som understiger ”gränsbeloppet” är hela utdelningen skattepliktig till 2/3-delar, 57:20 IL. Den del som återstår upp till ”gränsbeloppet” blir ”sparat utdelningsutrymme” till nästa år, 57:13 IL. Det ”sparade utdelningsutrymmet” räknas upp med SLR+3% och läggs till ”årets gränsbelopp” nästa år, 57:10 st.1 p.2 IL. Om Du har sparad lättnad från tidigare år kan Du minska utdelningen med det beloppet, vilket blir den skattefria utdelningen.
På fredag kommer vi att räkna fram det ”lönebaserade utrymmet” samt räkna på skattekonsekvenserna vid försäljning av aktier i fåmansföretag. 😀
MVH
Krister

4 Responses to “Mälardalens högskola föreläsning 11”

 1. hej krister!
  Vi sitter och fyller i NE-blanktten. Nu får vi allt att gå ihop förutom vart vi ska lägga egna skatter och egna uttag. Enligt tolkningen till baskontoplanen ska de läggas i ruta B10 – vilket känns logiskt. Dock är denna ruta låst. Var skall de då skuldföras?

 2. Hej
  Två varianter finns.
  Den ena, vilket förordas, är att man fyller i alla Tillgångar och alla Skulder och då räknar programmet ut differensen vilket är Eget kapital.
  Den andra är att Man högerklickar i fältet och väljer lås upp fält. Därefter kan man skriva in ett valfritt belopp.
  MVH
  Krister

 3. vi vet att man fyller i tillgångar och skulder för att få den att autouträkna. Men vi undara i vilken specifik ruta egna och uttag och egna skatter ska sätta in för att beräknas med och visas i eget kapital rutan.

 4. Hej igen
  Det får Ni hitta en lösning på själva och sedan förklara på seminariet vad Ni gjort. På seminariet resonerar vi oss fram till lämpligaste lösningen.
  MVH
  Krister

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2019 Suffusion theme by Sayontan Sinha