Hej igen…….

Dagens föreläsning behandlade aktieförsäljningar. Hur vi ställer upp lösningen, dvs strukturen, är viktig då den hjälper Er att gå rätt i alla kvittningsregler. Kom ihåg att Ni måste särredovisa alla aktier av olika slag och sort. Genomsnittsmetoden används, 48:7 IL. Schablonregeln i 48:15 IL får endast användas vid avyttring av marknadsnoterade delägarrätter. Glöm inte att Ni måste delsummera efter att alla kapitalvinster och kapitalförluster räknats ut. Därefter tar Ni upp aktieutdelningar. Kom också ihåg att onoterade aktier som inte är kvalificerade aktier endas tas upp till 5/6 delar både vad avser kapitalvinst och utdelning, 42:15a IL och att kapitalförluster på dessa aktier dras av till 5/6 delar, 48:20 IL.

Den sista delen av föreläsningen ägnade vi åt de grundläggande reglerna avseende näringsverksamhet. Det absolut viktigste här är att Ni börjar fokusera mer på BR än på RR när Ni gör bokslut. På nästa föreläsning kommer vi att gå igenom de viktigaste värderingsreglerna samt visa hur de tillämpas i en bokslutstablå.

Glöm inte bort morgondagens Webinarium. Länken finns på kurshemsidan 🙂

MVH
Krister

8 Responses to “Mälardalens högskola Beskattningsrätt Föreläsning 7”

 1. Hej Krister,
  När kommer inspelningarna från de senaste föreläsningarna att läggas upp?

 2. Hej, vi har en fråga gällande inlämningen om försäljningen av motorbåt. Det står att halva köpeskillingen betalas i 2013 och den andra i 2014. Det vi undrar är om vi ska beräkna omkostnadsbeloppet på 190 000, eller 190000/2 eftersom den betalas av vd två olika tillfällen? Kan vi räkna renoveringen av motorn som utgifter för avyttringen? Vi tittar i 52 kap. IL.

  Tack på förhand!

 3. kapitel 7 i läroboken finns inte med på planeringen, kommer det ändå att behandlas på tentan?

  • Hej

   Kapitel sju i läroboken behandlar lite grunder till företagsbeskattningen och jag har inte tagit med det på någon föreläsning men innehållet gås igenom vid olika föreläsningar så Ni bör läsa kapitlet.

   MVH
   Krister

 4. Hej Krille!
  Vid beräkning av onoterade aktier i skatteprogrammet, hur ska man göra för att den ska räkna 5/6-delar av resultatet? Vi har valt ”Ej mark. not. aktie”.

  • Hej

   Tyvärr fungerar inte programmets aktiehanterare när det gäller onoterade aktier. Ett alternativ som finns är att skapa blanketten i deklarationsmodulen och sen manuellt skriva in resultatet på lämpligt ställe i skatteplaneringsmodulen.

   MVH
   Krister

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2019 Suffusion theme by Sayontan Sinha