Hej igen…..

Känns riktigt bra, vi ligger lite före i schemat eftersom vi kunde ta inledningen på bostadsbeskattningen redan idag. Det måste bero på att Ni är extra smarta och kan tillgodogöra Er information i ett relativt högt tempo. Bra jobbat 🙂 Vi kommer att behöva den ”frigjorda tiden” längre fram i kursen.

På kurshemsidan ligger nu lösningsförslag till Övningsuppgifterna 1-4 samt en förklaring till hur man räknar ut jobbskatteavdraget. Jag har också uppdaterat Föreläsningsbilderna C och G.

Nu får Ni en liten paus i föreläsningarna 🙂 och Ni bör då läsa de kapitel vi gått igenom så här långt i Lodin:s bok.

Sköt om Er 😉
MVH
Krister

23 Responses to “Mälardalens högskola Beskattningsrätt Föreläsning 5”

 1. Hej!
  Finns det några övningar vi kan göra i övningsboken redan nu?

 2. Är det bara jag som inte kan öppna inlämningsuppgiften? Lösenordet verkar inte fungera..

 3. Hej Krister!
  Angående övningsexempel9, vid beskattningsår 2011 undrar varför har preliminär uppskovsavdrag samma summa till kapitalvinsten samt varför minskar kapitalvinsten med den ”320300” vad är det för kap:§ som tillämpas?
  MVH/ Zaid

 4. Hej Krister
  Sitter med inlämningsuppgiften, och har kört fast lite grann. Vi kollar på till exempel ver. 1 angående varulagrets värde, det sker ju en minskning från föregående år, men det finns inget motkonto att bokföra mot, är det tänkt att man ska hitta motkonton i de från från början givna kontona eller ska vi lägga till egna också?

 5. Hej Krister! Angående bostadsbeskattning undrar vi om man endast ska räkna med värdeminskningar på inventarier så som spis osv, eller räknar man det även på underhåll och reparationer, tex målning av golv? Är det endast inventarier eller räknas all reparation och underhåll?

 6. Hej!
  Jag sitter och gör övningar i boken och i övning 2:7 ska man i ökade levnadskostnader minska avdraget för dessa eftersom frukost ingått på hotellet. Jag förstår varför man ska göra det men jag förstår inte beräkningen av det minskade avdraget. I facit hänvisar de endast till 12:17 IL och jag tycker inte jag får ut tillräckligt av det.

 7. Hej!
  Vi har börjat med aktiehandeln i inlämingsuppgiften och vi förstod inte riktigt om courtaget är inräknat i det totala köpbeloppet eller om det ska läggas på? Och hur gör man med avrundningen är det 22:1 SFF som gäller här också?

 8. Angående inlämningsuppgiften, vid försäljning och inköp av aktier i AB Persson. Gäller mäklarprovisionen på 10 % endast försäljningen den 29/4 eller gäller det för köpen också?

 9. hej vi sitter nu med inl uppgiften vi vet inte hur vi ska börja har du något tips hur man kan komma i gång ? vi försöker klura ut hur vi ska använda oss av boksluts tablån och hur den hör ihop med verifikationerna?

  Mvh

  • Hej

   Ni ska egentligen kunna göra bokslut då förkunskapskraven till kursen är Externredovisning. Jag kommer att gå igenom en bokslutstablå på nästa föreläsning. Plocka fram tidigare kurslitteratur och börja med att göra ett bokslut på tablån.

   MVH
   Krister

 10. Hej!

  Skulle ni i grupp 32 kunna höra av er till mig, då jag inte hittade någon av er idag.
  Skicka ett sms till: 0760426636

  / S

 11. Hej!

  Vi undrar över hur man ska göra när det blir kapitalvinst på flera olika försäljningar. Ska man då lägga ihop alla vinster och dra av 50 000 eller är det 50 000 i avdrag per försäljning? Vi förstod det som att man lägger ihop allt eftersom det står sammanlagt i 52:2.

  Ska vi lägga till courtage med 0,5 % när hon ärver aktier i Möllan eller bara när hon säljer dem?

 12. Vi sitter i en datasasl i Västerås och programmet är från 2011 2012 och man kan inte välja 2013.

  • Hej

   Om Ni går in på studentportalen och väljer datorsalar så kan Ni se vilka salar som Visma Skatt Proffs 2013.11 finns installerade i. Det nya programmet heter 2013.5 och jag väntar fortfarande på besked när det kan installeras. Men Ni kan använda 2013.11 så länge bara Ni registrerar på år 2013 i skatteplaneraren.

   MVH
   Krister

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2019 Suffusion theme by Sayontan Sinha