Hej igen…
Nu har vi kommit igång med mer konkreta skatteregler i inkomstskattelagen. Nu är det viktigt för Er att försöka se helheten och tillägna Er den metod som vi använder när vi ska lösa skatterättsliga frågor rörande skatteplikt eller skattefritt. Kom ihåg att alla förmåner som erhålls ”på grund av tjänst” är skattepliktiga enligt huvudregeln, 11:1 st.1 IL. Om det ska vara skattefritt måste Ni hitta en undantagsregel i lagtexten. Undantagsreglerna finns i 11 kap IL eller i 8 kap IL. Om Ni hittar en undantagsregel så blir följdfrågan om den är tillämparbar i det aktuella fallet eller inte. Om Ni finner att undantagsregeln inte är tillämpbar då går Ni tillbaka till huvudregeln och förmånen blir då skattepliktig. Kom ihåg att värderingen av inkomster i annat än pengar sker med stöd av 61 kap. IL. Huvudregeln är marknadsvärdet om det inte finns någon undantagsregel i 61 kap. Marknadsvärdet är vad det skulle kostat den skattskyldige att anskaffa motsvarande egendom på orten mot kontant betalning, 61:2 st.2 IL.
I morgon fortsätter vi med övningsexempel 1.
Sköt om Er 🙂
MVH
Krister

13 Responses to “Mälardalens högskola Beskattningsrätt Föreläsning 3”

 1. Hej! Skulle du kunna förklara avrundningsregeln igen?

 2. Va vi gick ju igenom det idag, står i på olika ställen hur man ska avrunda..
  Fråga efter skit och du får skit!

  • Caroline skrev detta klocka 8.12, dvs innan föreläsningen började. Kan vara så att hon ville att Krister skulle ta upp detta på föreläsningen…

  • Du behöver inte vara otrevlig. Alla kan missa saker och då ska man inte behöva vara rädd för att fråga och vara rädda för att få skiten rakt i ansiktet.

   • Det var ju bara ett skojigt citat av Krister. Hade ni varit på föreläsningen hade ni hajat humorn. Ett till citat: ”Det är inte en distanskurs som mdh har upphandlat”.Gick igenom avrundning på föregående föreläsning också.

  • Hej
   ”Högt i tak” innebär att Ni får kritisera mig och mitt arbete, men var trevliga mot varandra annars förfelas hela idén med en kursblogg.

   MVH
   Krister

 3. Föreläsningarna har varit bra hittills men skulle kunna bli ännu bättre om du kanske saktar ner lite grann på tempot, det kändes att det gick lite för snabbt idag vid genomgången/uträkningen av övningsexemplena.

 4. Jag tycker tempot är alldeles utmärkt! Kanske gick lite snabbt sista 30 min men det var ju för att vi skulle hinna med allt! Grymt bra föreläsningar, härligt med en lärare som faktiskt vill att man skall lära sig något som man kan ha nytta av i praktiken!

  • Tack 🙂

   Jag har funderat på hur jag skall kunna gör så många som möjligt nöjda. För att kunna bibehålla ett relativt högt tempo på föreläsningarna så kommer jag att lägga ut lösningsförslagen till övningsuppgifterna på kurshemsidan.

   Hoppas att min oro för att Ni ska sluta komma till föreläsningarna varit obefogad. Jag får försöka hitta på några andra skäl för att få Er att komma till föreläsningarna 😉

   MVH
   Krister

   • Jag tror absolut inte att man kommer att sluta komma på dina föreläsninga om du lägger upp lösningsförslagen till övningsuppgifterna. Dina föreläsningar är guld värda.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2019 Suffusion theme by Sayontan Sinha