Hej igen…………….
Efter att vi avslutat genomgången av avsnittet om internationell skatterätt så fick vi lite tid över.

Det var intressant att från utgångslägget ”noll” konstruera en fåmansföretagsuppgift och göra hela lösningen direkt i Excel. Att därefter göra en kontroll av uträkningarna genom att föra in alla uppgifter i skatteprogrammet var en nyttig övning. Lite riskabelt är det att lägga upp undervisningen på det sättet. Det förutsätter att man inte går för mycket  fel i lösningen då det kan röra till det ordentligt för Er. Jag hoppas att Ni hängde med i alla svängarna och att en del frågetecken blivit uträtade ! 🙂

Nu är det bara repetitionen kvar och naturligtvis tentan.
På måndag ”knyter vi ihop säcken” och löser en tentamen tillsammans.

Trevlig helg
MVH
Krister

9 Responses to “Mälardalens högskola beskattningsrätt föreläsning 16”

 1. Hej Krister

  Undrade vid beräkningen av allmän pensionsavgift då inkomsten är lägre än 8,07 inkomstbasbelopp, vilken av följande ska man då använda? 7 % av bruttolönen, bruttolönen + sjukpenning, taxerad förvärvsinkomst, beskattningsbar förvärvsinkomst?

  MVH

  • Hej
   Om Du tittar i Lag (1994:1744) om allmän pensionsavgift (Rabe 10:1 sid 605) aå ser Du i 3 § att hänvisning sker till 2 kap Lag ( 1998:674) om inkomstrgrundad ålderspension. Gå till 2 kap 1 § st 1 i den lagen (Rabe 10:1 sid 609) så ser Du en hänvisning till 3 – 5 §§. I 3 § anges lönen och i 5 § p.1 anges sjukpenning. Slutsatsen blir då att det är bruttolönen + sjukpenning som utgör underlaget.
   MVH
   Krister

 2. Det skulle uppskattas väldigt mycket om du kunde lägga ut fåmansföretags exempel med lösningsförslag som förklarar mer än faciten på de tentor som ligger ute!

  • Hej
   Jag gör ett exempel till under torsdagen och lägger ut det på kurshemsida.
   MVH
   Krister

  • Hej igen
   Nu ligger en extra övning med lösningsförslag på kurshemsidan.
   MVH
   Krister

 3. Vilken är anledningen till att uträkningarna i fåmansuppgifterna skiljer sig från varandra och vilket sätt är bäst att räkna på? Alla tidigare uppgifter har ju samma slags uträkningar men den senaste som vi gjorde på lektionen är ju annorlunda i uppställningen. Är det den uträkningen som du gick igenom på föreläsningen som du vill ha på tentan?

  • Hej
   Anledningen till att beräkningarna skiljer sig åt på de olika tentorna är att reglerna om att man ska beräkna gränsbeloppet vid ingången av året infördes först taxering 2010. Tidigare var de så att gränsbeloppet räknades ut vid utdelningstillfället och om ingen utdelning gavs vid slutet av varje beskattningsår.
   Den sista uppställningen jag gjorde på repetitionen tycker jag nog är bäst nu eftersom jag har anpassat den efter de regler som gäller både taxering 2010 och taxering 2011.
   Självklart får Du använda vilken uppställning Du vill bara Du visar hur Du räknat och slutsvaret blir rätt så blir det full poäng.
   MVH
   Krister

 4. Tycker också att det skulle vara bra med ett till övningsexempel med lösningsanvisningar så att vi får mer koll på systematiken i uträkningen gällande fåmansföretag.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2019 Suffusion theme by Sayontan Sinha