Hej igen……………
Koncernbidragen är ett viktig del som påverkar hur bolagen organiserar sig. Att skapa en bolagsstruktur som omöjliggör givande och mottagande av koncernbidrag är naturligtvis mindre lämpligt eftersom det kan leda till att koncernens totala skatt blir högre. Det är viktigt att Ni förstår helheten och syftet med reglerna. De allmänna förutsättningarna måste alltid vara uppfyllda och därefter prövar man de särskilda förutsättningarna som är beroende av koncernbidragens riktning. Kom ihåg att Invetmentföretag och Privatabostadsföretag aldrig kan ge eller ta emot koncernbidrag.
Avnittet om ombildningar och omstruktureringar är komplicerat och om Ni lägger fokus på att kunna hantera de situationer som uppkommer för enskilda näringsidkare vid verksamhetsöverlåtelser och ombildningar till aktibolag så är det tillräckligt. Ni måste förstå hur förluster hanteras och Ni bör ha kännedom om beloppsspärren och koncernbidragsspärren som inträder vid ägarförändringar. Ni behöver däremot inte fördjupa Er i alla de varianter som finns rörande när ägarförändring inträffar.

MVH
Krister

18 Responses to “Mälardalens högskola Beskattningsrätt Föreläsning 15”

 1. Har en fråga angående fråga 6 på tentorna.
  Förstår inte riktigt när man räknar ut gränsbeloppet, ibland när man räknar ut det så tar du med utdelning och ibland inte. varför är det så?

  • Hej

   Det beror på vad som i datumordning kommer först, utdelning eller försäljning.

   MVH
   Krister

 2. Hej.
  Jag har en fråga angående fråga 6 i tenta 2010-06-04.
  Varför räknar man bara ut Lindas skatteplikt i tjänst taxering 2010 och inte 2011 och varför tas den bara upp till 50 %?

  Ha en trevlig helg

  • Hej
   Det beror på att frågan gäller Evert och det enda vi är intresserade av är att ta reda på om Linda, i egenskap av närstående till Evert, har fått någon del av kapitalvinsten tjänstebeskattad. Det är intressant beroende på reglerna i 57:22 IL. Övrig beskattning för Linda är inte relevant för frågan.

   Taxering 2010 fanns det en övergångsregel som innebar att endast 50% av ”vinsten” skulle beskattas i tjänst. Regeln finns inte med i lagtextsamlingen och den gäller inte taxering 2011 och taxering 2012 som Ni tenterar på.

   MVH
   Krister

   • Okej då är jag med, tack 🙂

    Men jag försår inte varför man inte vill veta om hon tjänstebeskattas något 2011? Är det inte beskattningsåret och de fem föregående åren?

    • Hej igen
     Hon sålde inga aktier 2010. Det är bara tjänstebeskattning av kapitalvinst som är relevant. Eventuell tjänstebeskattning av utdelning spelar ingen roll.

     MVH
     Krister

 3. Nu är det många som har frågat men jag undrar om inspelningarna. Vad jag ser har bara fyra kommit upp. Det är inte alls lång tid till tentan och är det någonting jag har missat skulle jag vilja kunna snappa upp det nu. Alternativet till att lägga upp inspelningarna kan vara att du istället gör mer omfattande föreläsningsanteckningar att lägga ut? Är mindre tidskrävande antar jag 🙂

  • Hej
   Jag beklagar att jag överhuvudtaget började med inspelningarna. Det verkar som om en del av Er uppfattat inspelningarna som en ”obligatorisk del av kursen”, vilket definitivt inte är fallet Jag försökte få till inspelningarna för att ge Er något utöver det normala. Men nu känns det mer som talesättet ”ge någon lillfingret så tar de hela handen” 🙁

   Eventuellt kan jag få till fåmansföretagsfilmen under helgen. Men om Du har ”problem med detta” förslår jag att Du glömmer allt vad filmer heter och försök istället se det Du får som en extra bonus. 🙂

   Uppriktigt talat förstår jag inte vad Du menar med att göra ”mer omfattande föreläsningsanteckningar”. Föreläsningsanteckningarna ligger på hemsidan i form av utskrifter av Powerpointbilder som behandlar respektive avsnitt. Några andra föreläsningsanteckningar finns inte.

   MVH
   Krister

   • menar bara att vissa föreläsningsanteckningar som behandlar en hel föreläsning är på en eller tre sidor. Känns lite tunnt sammanfattat av en hel föreläsning och inte mycket till stöd eller repetition :/

 4. Hej =)
  På tentan sen får man använda sin Texas miniräknare då? Eller måste det vara en vanlig simpel miniräknare?

  • Hej

   Det är ok så länge Du inte programmerar några skattemodeller i miniräknaren.

   MVH
   Krister

 5. Hej! Måste ge lite kritik. Det vore bättre att samla alla kommentarer på en sida, något slags forum. Nu får man sitta och klicka sig fram och tillbaka när man vill läsa alla kommentarerna.

  Jag förstår inte riktigt det där med egenavgifter. När använder man 25% och när använder man 29% och vad kommer 29% ifrån, är det för att man avrundar 29,71 nedåt?

  Sen undrar jag tentamen den 20 augusti fråga 2. jag får omkostnadsbeloppet till 93500. Vet inte riktigt hur jag ska tänka där.

  • Upptäckte nu att jag blandat ihop person A med B så strunta i den frågan..

  • Hej
   Jag ska fundera lite över hur man kan förenkla för att hitta de senaste inläggen.
   Vet inte vilken av de två frågorna jag ska ”strunta i” 🙂

   MVH
   Krister

   • Undrar fortfarande över egenavgifterna. Har inte riktigt förstått när man använder 25% och när man använder 29%.

    • Hej
     25% använder man som schablonavdrag i deklarationsblanketten. Den högre procentsatsen används sedan när man räknar fram de slutliga egenavgifterna i skatteberäkningen.

     MVH
     Krister

 6. Hej Krister! På tentan 4 november uppgift 2 som är aktier. Jag undrar varför du inte tagit med försäljningen år 25-04-2003 Olsson A??

  • Hej
   Det beror på att frågan gäller kapitalvinster år 2010 och då ska inte försäljning år 2003 tas med. Däremot påverkas lagerredovisning av den försäljningen.

   MVH
   Krister

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2019 Suffusion theme by Sayontan Sinha