Hej igen…………..
Ett nytt pass är avklarat. Idag handlade det om näringsfastigheter med fokus på reglerna kring beskattning av kapitalvinster. Principen om återläggning i näringsverksamhet av värdeminskningsavdrag och värdehöjande reparationer och underhåll är viktig. Tänk på att man flyttar kapitalvinsten från bägaren näringsverksamhet till bägaren kapital när en fysisk person säljer en näringsfastighet. Om man inte återlägger värdeminskningsavdragen mm så kommer dubbelavdrag att erhållas vilket naturligtvis inte får ske.
Vi avslutade föreläsningen med en diskussion om ”paketering av fastigheter” inför en försäljning i de fallen där en juridisk person äger näringsfastigheten. Gå gärna in på Skatterättsnämndens hemsida och läs om de förhandsbesked som gäller fastighetsförsäljning.

Vi hann inte med reglerna om koncernbidrag idag men jag kommer att inleda nästa föreläsning med en genomgång av koncernbidragen.

Sköt om Er och vi ses på onsdag igen.

MVH
Krister

9 Responses to “Mälardalens högskola Beskattningsrätt Föreläsning 14”

 1. Hej!
  Jag undrar om uppgift 3 på tentan vi ska gå igenom på repetitionstillfället. Där står det att hon har betalat 300kr till en pensionsförsäkring på Skandia, har hon endast betala det? eller ska man räkna med att hon har betalat 300kr i månaden?

  • Hej
   Du ska alltid räkna med det som står i uppgiften. Utgå inte ifrån att det är felskrivet 🙂

   MVH
   Krister

 2. Hej Krister
  Jag har en fråga angående tenta 20 aug 2010
  Uppgift 3, jag undrar vad anledningen är för att de används ett lägre belopp på Allmän pensionsavgift??
  Det finns ju två alternativ, antigen tar man 7% av bruttolönen plus sjukpenning eller så använder man 8,07 Inkomstbasbelopp och 7% av det. Vilket man har gjort i facit!
  Är det pga den höga beskattningsbara inkomsten som var över skiftgränsen?!

  Mvh

  • Hej

   8,07 x inkomstbasbeloppet är ett maximibelopp och det används om inkomsten är högre än det beloppet. Om inkomsten är lägre används inkomsten istället.

   MVH
   Krister

 3. Hej,

  Kan du lägga ut anteckningarna idag innan klockan fem? Har ingen tillgång till skrivare efter det..

 4. Hej.
  Har en fråga på tenta 100604 uppgift 6. När utdelning för Evert Tax 2010 ska göras tar man gränsbeloppet-utdelningen men Tax 2011 tar man utdelningen-gränsbeloppet. Varför? Sparade utdelningsutrymmet blir ju då positivt Tax 2010 och negativt 2011.. Förstår inte riktigt.

  Tacksam för svar

  • Hej

   Det är bara olika sätt att göra det på. Du måste förstå innebörden och inte räkna mekaniskt. Är utdelningen större än gränsbeloppet ska överskjutande del tjänstebeskattas. Är utdelningen mindre än gränsbeloppet blir differansen sparat utdelningsutrymme.

   MVH
   Krister

 5. hej krister.
  Kan du förklara hur du räknar ut den allmänna pensionsavgiften på tenta 2010-08-20.
  tack

  • Hej

   Du räknar på maximiregeln 7% x 8,07 x 51 100 = 28 866,39 >> 28 900
   Se 3§ st.3 i lag om allmän pensionsavgift.

   MVH
   Kriter

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2019 Suffusion theme by Sayontan Sinha