Hej igen………..
Det blev lite omstruktureringar jämfört med ursprungliga schemat. Jag tror att det blev en bra lösning. Känns skönt att jag fick med lite om K-reglerna. Tidigare kurser har inte fått lika mycket information om dessa regler vilket jag upplevt som en brist. Därefter följde en översiktlig genomgång av handelsbolagsreglerna. Jag hoppas att genomgången gör det lite enklare för Er att läsa och förstå kapitel 13 i Lodins bok. När Ni går igenom gamla tentor så märker Ni att det inte varit speciellt vanligt med tentamensfrågor om handelsbolagens beskattning. Fokus på tentamen har ofta legat på andra områden. Det betyder inte att reglerna för handelsbolag är oväsentliga. Ni kommer med stor sannolikhet att stöta på handelsbolagen i Ert framtida yrke och därför är det av stor vikt att Ni har en övergripande förståelse för hur regelverket är strukturerat.

Den nya datorn och programvaran gjorde att redigeringen av filmen gick snabbare och i och med detta ligger nu filmen ute på kurshemsidan samma dag som föreläsningen genomfördes :).  Tyvärr kom dock inte sista delen med i inspelningen. Jag måste missat något efter ”bensträckaren”. Jag fick med bilderna men inget ljud så den delen har jag utelämnat i filmen, sorry :(( .

Nu har ni några dagar att fokusera på inlämningsuppgiften. Nästa vecka börjar vi med ett mycket viktigt avsnitt om fåmansföretag 🙂
Själv ska jag försöka redigera några fler filmer.

Sköt om Er
MVH
Krister

23 Responses to “Mälardalens högskola Beskattningsrätt Föreläsning 11”

 1. hoppas att du hinner redigera lite filmer nu, då tempot är högt behöver man kunna lyssna på föreläsningarna igen för att hänga med.

 2. Hej!
  Vi har lite problem med visma skatt. När vi har fört in alla aktier så är det enbart arvet (Investor A) som visas på kapitalvinst/förlust i skatteplaneraren. Ska det vara så eller är det någon inställning vi har missat?

  Ps. Att du erbjöd föreläsningarna i ljudfiler är en lyx som vi inte tycker att folk borde stressa om. Det har gått lika snabbt i andra kurser och då bryr sig inte lärarna ens hälften så mycket som du gör. Vi tycker att du gör ett kanonjobb!

  • När ni för över aktierna till deklarationen så får ni upp en varning att icke marknadsnoterade aktier inte följer med till blankett K4. Dessa ska istället tas upp på blankett K12. Det kan ni lösa genom att starta kalkyler för varje företag (ny kalkyl->fåmansbolag) och sedan fylla i uppgifterna där så kommer uppgifterna in automagiskt på K12 och även KU31-10 för utdelningen.

  • Vi har också 7000 i kapital/vinst förlust. Någon som har nån idé?

 3. Hej Krister!

  Jag missade föreläsning 5 då ni gick igenom några övningar.
  Jag har en fråga på övning 9, när det kommer till ”förbättrad reparation och underhåll” så har du skrivit (12 000 – 12 000/15 år * 1 år)
  hur kommer det sig att man tar 12 000 minus 12 000 samt varför man multiplicerar med 1?

  Tack på förhand!

 4. Hej Christer!

  på uppgift 6 i inlämninguppgiften angående Beatrice Personbil har du inte skrivit bilens Nypris, du har endast tagit med värdet på extrautrustningen, jag undrar ifall uppgiften ska vara så, eller om du har glömt bort att skriva dit den?

 5. Förstår ej? skulle du kunna förklara hur man gör?

 6. När du matar in årsmodell och de övriga uppgifterna om bilen i näringsverksamhetskalkylen >> förmåner, egna avdrag >> bilförmån så kommer den att visa vad bilen har för nypris

 7. Hej Krister

  Din genomgång till Visma programmet är grundligt och inte tillräcklig för att kunna mata in siffrorna. Vi har svårt att bokföra aktierna då föreläsningsövningen inte överstämmer med programmets principer.
  Det skulle vara bra om du gick genom programmet lite mer utförligt.

  Mvh

  • Jag tror att Krister vill att man ska tänka ut det själv, man kan inte få allt serverat! Titta i föregående kommentarer så kanske du får lite vägledning!

   • Hur ska man tänka själv när man inte kan så mycket om programmet? Att lösa uppgiften är inte så svårt men att mata in värderna i programmet på rätt sätt är däremot svårare speciellt då man inte använt programmet förr.

    • Hej
     När det gäller datorprogram så får man nog finna sig i att tillämpa principen ”trial and error” för och har Ni väl lärt Er ett program på det sättet så kommer Ni lättare att kunna lära Er fler program i framtiden.

     MVH
     Krister

 8. Hej hej

  Är det någon som får samma problem som mig när det gäller SSAB akterina, Kapitalvinst/förlust visas inte på aktieportfölj. Medans den finns när man går in på själva aktien.

  Mvh

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2019 Suffusion theme by Sayontan Sinha