Hej igen……….
Nu har halva kursen avklarats och en del av Er känner säkert frustration över att det fortfarande inte ”har fallit på plats”. Ta det lugnt det brukar lossna när Ni jobbar med inlämningsuppgiften samt under seminariet. Jag har lagt ut några tidigare tentor på kurshemsidan men jag tycker att det är lite tidigt att börja lösa dem nu. Fokusera istället på att läsa i läroboken och att lösa relevanta uppgifter i övningsboken.

Dagens föreläsning behandlade ett bokslut i aktiebolag. Som Ni märkte är bokslutet lite mer komplicerat för aktiebolag jämfört med enskilda näringsidkare. I ett aktiebolag måste periodiseringsfonden bokföras för att bolaget ska få skatteavdrag för avsättningen. Det betyder att Ni måste beräkna det skattemässiga resultatet före periodiseringsfond innan Ni kan beräkna och bokföra periodiseringsfonden. Därefter ska skatteskulden beräknas och bokföringen går till på det sättet att Ni fastställer aktuell skatteskuld UB och bokar differensen mellan IB och UB mot årets skattekostnad och Ni får därmed per automatik rätt skattekostnad för året. När bokslutet är färdigt upprättas deklarationen. Jag lägger ut en pdf på kurshemsidan som visar en ifylld deklaration. Observera dock att vi gick igenom uppgiften för taxeringsår 2012 men pdf:en visar deklarationen för taxering 2011 eftersom 2012 års blanketter ännu inte finns.

Det var allt för den här gången. Nu har vi några dagar ”föreläsningsfritt” så att Ni får lite tid att fokusera på inlämningsuppgiften och jag får lite tid att uppdatera de kommande powerpoint bilderna.

Trevlig helg 🙂

MVH
Krister

4 Responses to “Mälardalens högskola Beskattningsrätt Föreläsning 10”

 1. Vi undrar om det är meningen att vi ska lägga in egna poster på den redan befintliga bokslutstablån på inlömningen, eller om alla poster som behövs redan finns?

  • Hej
   Ni får gör hur Ni vill. Anser Ni att det behövs fler konon så är det bara att lägga till dem.

   MVH
   Krister

 2. Hej! Är det samma beräkning för att räkna ut jobbskatteavdraget 2010 som det är 2011? Om inte, vart hittar man den?

  • Hej
   Om Du tittar i lagtextsamlingen direkt efter 67:7 IL så ser Du att paragrafen är ändrad och ändringen träder i kraft 1 januari 2010. Svaret på Din fråga är med andra ord, ja. Obsevera dock att prisbasbeloppet och grundavdraget har ändrats så jobbskatteavdraget blir olika även om formeln är lika.

   MVH
   Krister

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2019 Suffusion theme by Sayontan Sinha