Hej igen…………..
Hoppas Ni överlevde seminariet 🙂 Nu känner jag mig ganska mör efter två heldagar. Samtidigt är jag glad att det flöt på utan några större misstag. Jag måste dock erkänna att när jag av misstag avslutade skatteprogrammet på måndag em, med 45 minuter kvar av seminariet, utan att jag sparat skattefilen då fick jag panik. Det var en otrolig tur att jag hade filen i en annan dator annars vet jag inte vad jag gjort. Man kan i varje fall säga att pumpen som skickar runt blodet i hjärnan får arbeta på högtryck ibland.

Tyck gärna till om seminariet. Vad var bra, dåligt m.m.?

Nu får Ni en liten paus och jag ska förbereda två heldagars föreläsningar i Norrköping, den första i morgon onsdag och den andra på torsdag. Nu är det mycket skatteprat 🙂

Sköt om Er
MVH
Krister

27 Responses to “Mälardalen högskola Beskattningsrätt Seminarium”

 1. Vilken tenta var det du skulle gå igenom på repetionen?

  • Hej
   Det blir tentamen från 15 augusti 2011.
   Jag har inte lagt ut den på kurshemsidan ännu.

   MVH
   Krister

 2. Hej!
  Angående tenta 2010-11-04 uppgift 6
  Frågan gäller anitas taxering 2011, jag undrar Värför man har tagit med Henrik också i facit?

  • Hej
   Du måste räkna på Henrik för att ta reda på om någon del av hans kapitalvinst beskattades i tjänst, se 57:22 IL

   MVH
   Krister

   • Så om det står med något om någon närstående måste man alltså alltid räkna på den personen också? Så räkna dubbelt första året?

    • Hej
     JA om den närstående sålt aktier inom en tidsperiod av fem år så måste Du också räkna på den närståendes kapitalvinst.

     MVH
     Krister

 3. Tycker att seminariet var jättebra och verkligen lärorikt!

 4. Hej.

  Jag fattar inte riktigt det här med skattefri lättnad, Ibland tar du med den och ibland ej. Finns det paragraf för denna? Sen undrar jag också om hur du räknar ut statlig inkomstskatt?

  • Se svar nedan angående skattefri lättnad.

   När det gäller statlig inkomstskatt så finns reglerna i 65:5 IL och den nedre skiktgränsen är för inkomstår 2011 383 00 kr och den övre gränsen är 548 300 kr se Rabes bok sid 1006. Observera att de tentor som gäller taxering 2011 har andra skiktgränser, se samma sida i Rabes bok.

   MVH
   Krister

 5. Hej!
  Jag undrar också om den skattefria lättnaden när det gäller onoterade aktier? Finns det någon förklaring till detta någonstans? 🙂

  • Undrar samma sak!

  • Hej

   Ingen bra text finns och regelverket har upphört. Användes sista gången taxering 2011. Jag kommer inte att ta med det på tentamen som avser taxering 2012.

   Jag förklarar hur det fungerar på nästa föreläsning.

   MVH
   Krister

 6. Hej!
  När kommer du lägga upp tentan som vi ska gå igenom på repetitionstillfället? Skulle vara skönt och kunna göra klart den så snart som möjligt så man har den klar till repetitionen. Så man efter repetitionen vet vad man måste öva mer på.

 7. Hej!

  Har en fråga om tenta 4/11-2010 fråga 6, Gränsbeloppet utgående stämmer verkligen att det ska vara 22 480 946 och de två ersättningarna i frågan får inte ut 38 193 750 eller 16 490 000, har försökt att multiplicera med antal sålda och försäljningspris med det bli inte rätt.

  • Glöm inte och ta med Mäklarprovision 3% på de sålda aktierna.

   • ok missade det! men gränsbeloppet stämmer verkligen det att det ska vara 22 480 946?

    • Om man räknar de som står ovan så blir de 8 469 767
     men jag tycker den informationen är oviktigt för att det blev ingen löneunderlag på Henrik heller så Gränsbeloppet utgående där är inte så viktigt och påverkar inget

    • Hej
     Du har helt rätt gränsbeloppet utgående stämmer inte, men som sagt det är inte relevant för frågan. Det som är relevant är att det inte blev någon tjänstebeskattad del av kapitalvinsten.

     MVH
     Krister

 8. Jag missade den föreläsningen du skulle ta upp skattefri lättnat. På tentamen 17 januari ska man räkna ut skattefri lättnad på det sättet eller som 4 november 0.7 multiplicerat med skattefri lättnad?

  Kan du förklara hur man ska räkna ut skattefrilättnad på vår tentamen

  • Hej
   Lättnadsreglerna har upphört och de kommer därför inte på tentamen som avser taxering 2012.

   MVH
   Krister

 9. Hej!
  Jag tänkte höra när det kommer till famansföretag, varför tar man med försäljningen (ex ”avgår vid försäljning före/efter utdelning”) i vissa beräkningar men inte andra.
  På tenta 2010-06-04 och 2010-03-23 är de inte med i beräkningarna, men på resterande. Visar du bara att man kan räkna på olika sätt eller har det med någon annan faktor att göra som närhöriga?

  På 2010-03-23 har du räknat Thereses omkostnadsbelopp som 4000*0… är det för att det inte står utskrivet exakt vad hon köpte det för?

  Tack för hjälpen!

  • Hej
   Hej
   Det är ingen ändring i lagtexten. Snarare så att jag försökt förtydliga lösningarna på de senare tentorna 🙂

   Det stämmer, jag missade att ange köpeskillingen 🙁 och då kändes det mest rätt att säga att anskaffningsvärdet var 0 kr.

   MVH
   Krister

   • Om man hade räknat med samma köpeskilling som Olle och antagit att de köpte aktierna för lika mycket eftersom de köpte dem vid samma tidpunkt hade man fått fel då?

 10. Har en fråga angående fråga 6 på tentorna.
  Förstår inte riktigt när man räknar ut gränsbeloppet, ibland när man räknar ut det så tar du med utdelning och ibland inte. varför är det så?

  • Hej

   Det beror på syftet med uträkningen. Ibland behöver vi bara räkna ut om kapitalvinsten ska tjänstebeskattas och då spelar inte utdelningen någon roll om den kommer efter försäljningen men man måste ta med den om utdelningen kommer före frsäljningen.

   MVH
   Krister

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2019 Suffusion theme by Sayontan Sinha