Sista föreläsningen avseende inkomstslaget kapital är nu genomförd.

Det blev ett högt tempo med mycket anteckningar för Er. Syftet med att inte lägga ut lösningsförslaget på den här uppgiften på kurshemsidan är att jag ville ”tvinga” Er att anteckna. Jag är övertygad om att det har en bra effekt på inlärningen när Ni själva skrivit ned lösningen med den uppställningsform som jag presenterade. Sannolikheten att gå fel i beräkningarna minskar avsevärt om Ni behåller en genomtänkt och konsekvent struktur genom hela lösningen. Tro mig, jag har provat många varianter under alla år och tentamensresultaten blir klart bättre på det här sättet. Jag kan förstå att en del kan känna en viss frustration om man inte hinner med att anteckna allt men titta igenom lösningen, direkt nu i kväll, när minnet är ”färskt” så tror jag att Ni klarar att komplettera själva det Ni eventuellt missade vid genomgången.

Kom ihåg att inkomstslaget kapital är ett självständigt inkomstslag som inte får sammanblandas med tjänst eller näring. Räkna ut resultatet i inkomstslaget kapital, dvs överskott eller underskott beräkna därefter skatteeffekten.

Tack för den här gången.
Det har varit trevligt att föreläsa för Er, saknar Er redan 😉

MVH
Krister

4 Responses to “Linköpings universitet skatterätt förmiddagens föreläsning”

  1. Tempot var bra och upplägget var bra! Att vissa inte kan hantera ett visst tempo är inte ditt problem.

  2. Tack för en serie givande föreläsningar!
    Jag instämmer personligen att det är bättre att anteckna medan du pratar, precis som du skriver.
    Hoppas att en persons spontana raseriutbrott inte hindrar dig från att komma tillbaka till det affärsjuridiska programmet i framtiden!

  3. Tyvärr hängde inte jag riktigt med på en sak i uppgift 6. Varför multiplicerade du förlusten av försäljningen av samtliga aktierna med 70 % enligt 48:20a IL? Borde inte 48:20 IL gälla här vilket innebär att kapitalförlusten skall dras av i sin helhet? I övrigt tyckte jag att föreläsningarna var väldigt givande.

  4. Hej "Anonym"
    Om Du läser i 48:20 st.1 så avslutas meningen med "… på sådana tillgångar.", dvs aktier. Nu fanns det inga fler "sådana tillgångar":s vinster kvar att dra av ifrån och då har Du en kvarstående förlust som landar i 48:20a st.1 det vill säga avdrag med 70% av den kvarvarande förlusten.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2019 Suffusion theme by Sayontan Sinha