Hej igen……………… (för 18 gången eller punkten)

Nu är tentamen rättad, inlämnad och resultaten registrerade.
Nu återstår endast en sista reflektion:
Det var ett mycket bra resultat med 43% VG och 31% G, vilket är ett bättre resultat än vad det brukar vara. Totalt var det 61 personer som skrev tentan. Det var 14 stycken som fick full poäng på fråga 6 vilket är ett mycket bra resultat.
Alla (26%) nådde inte riktigt ända fram och för Er är det viktigt att Ni tittar igenom lösningsförslaget, som nu ligger på kurshemsidan. Räkna uppgifterna igen och jämför med lösningsförslaget och hör av Er om det är något Ni inte förstår.

Hjälp mig gärna att bli bättre, skriv Era synpunkter om tentan. Vad var bra? Vad var dåligt? 

Sköt om Er 🙂
MVH
Krister

10 Responses to “Mälardalens högskola, Tentamen beskattningsrätt 2009-10-29”

 1. Här kommer min reflektion av tentan:

  Uppgift 1: Tentan öppnar på ett bra sätt som kräver att man kikat i boken, för inte var denna fråga något vi diskuterat på lektionerna?

  Uppgift 2: Ingen extra fallgrop som i vissa övningstentor där man förutom kapitalvinst/kapitalförlust dessutom har ett underskott/överskott att hantera (exempelvis räntekostnader eller liknande). Det var dessutom bara tre olika aktier att hantera. Allt detta gjorde frågan kanske lite för lätt. 13p var nog för mycket.

  Uppgift 3: Precis som uppgiften ovan kändes det som att det fanns få fallgropar. Bl. a. inga kostnader för att ta sig till jobbet, ingen inbetald preliminärskatt, ingen betalad pensionsförsäkring som inte får räknas med, inga speciella förmåner och ingen statlig inkomstskatt. Å andra sidan kan man ju trampa på en mina när man ska göra skattereduktion för underskott i kapital, då man inte får glömma bort att reduktionen är mindre för den del som överstiger 100k. 9p känns som en ganska bra poäng på frågan.

  Uppgift 4: Denna fråga var bra formulerad känner jag. Den fordrar att man har bra koll på försäljning av näringsfastigheter, 26:5 st. 1 IL och 45:16 IL är luriga.

  Uppgift 5: Många trodde nog att en fråga om lagerreserven skulle dyka upp, men kanske inte en fråga på hur den påverkar resultatet från ett år till ett annat. Frågan fordrar att man läst i boken, vilket är bra.

  Uppgift 6: Denna fråga kändes relativt enkel, iaf om man jämför med tidigare tentor. Det känns som att det är svårt att gå fel här, ingen närstående eller andra speciella fallgropar. 16p för mycket?

  Uppgift 7: Inga konstigheter alls med denna fråga. Känns som att den motsvarar poängen helt klart. Dock kan man ju ställa sig frågan om det är värt att ha med två frågor om fastighetsförsäljning på samma tenta? Här kanske det fanns möjlighet att istället testa oss inom något annat område.

  Jag tycker att tentan var utformad på ett sätt som nog många förväntade sig. Kanske var de ”stora” uppgifterna lite för lätta, men överlag gillade jag tentan. Den känns bra utformad. Dock var det mindre bra att tabellen inte var komplett och dessutom har jag för mig att det var felskrivet i fråga 2.

  Tack för en mycket intressant kurs Krister. Du är en mycket bra föreläsare som får fram det bästa ur dina elever!

 2. Hej Anonym
  Ett stort tack för Dina synpunkter, jag kommer definitivt att reflektera vidare över dem. Första gången jag får en sådan här feedback på en tenta. Perfekt användning av forumet. Jag hoppas att fler skriver sina synpunkter så att jag får mer att fundera över 🙂
  MVH
  Krister

 3. Hej
  Jag har aldrig pluggat så här mycket till en tenta, men det gav verkligen resultat. Känner att kunskaperna sitter kvar mycket längre och inte bara till tentadagen. Upplägget på tentan var bra. Tänkte bara höra om du undervisar i beskattningsrätt 2 någonstans.

  Tack för en bra kurs!

 4. ”Kunskap är ett lån som återlämnas vid examination” 😀

 5. ”Kunskap är det Ni har kvar efter det att Ni glömt det Ni lärt Er utantill.”
  MVH
  Krister

 6. Krister du är en otroligt inspirerande lärare! Du har fått mig som student att kämpa det där lilla extra för att ta till mig kunskapen. Den här kursen har givit mig mycket kunskap inför det faktiska arbetslivet. Keep up the good work =)

 7. Hej Krister!

  Har en liten fundering inför tentan den 14/1-10.
  Vid försäljning av privat bostadsfastighet, ska avskrivningar då ENDAST göras på förbättrande reparationer och underhåll? Så har i alla fall jag uppfattat det!
  Eller ska avskrivningar även göras på ny-,till-,eller ombyggnad?

  • Hej L
   Det är riktigt värdeminskning ska bara göras på förbättrande reparationer och undehåll.
   MVH
   Krister

 8. Hej igen! =)

  Jag har en liten undran gällande facit på tentan från den 15/12-08.
  På förbättrande reparationer och underhåll har du fått ut siffran 16 125. Skulle du kunna visa Dina beräkningar för hur du räknat ut det här?
  Tack på förhand!

  • Hej igen

   När det gäller värdehöjande reparationer så spelar det, i tentamen, ingen roll vilken avskrivningsplan Du använder bara Du visar att Du förstått att Du ska göra en avskrivning. I lösningsförslaget har jag skrivit av 4 500 kr på 10 år vilket ger en årlig avskrivning på 450 kr. 450 kr delat med 12 månader x 10 månader ger 375 kr i avskrivning. Om Du tar 4 500 och drar ifrån 375 kr så får Du kvar 4 125 kr. Lägg till 12 000 kr till 4 125 kr så får Du svaret 16 125 kr. Att jag inte gör någon avskrivning på 12 000 kr beror på att åtgärden ligger i nära anslutning till försäljningen och har därmed inte minskat något i värde.

   MVH
   Krister

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2019 Suffusion theme by Sayontan Sinha