Hej
Då var första föreläsningen i kursen Grundläggande juridik genomförd.Det flöt på ganska bra utan några större problem. Det jag måste fixa till nästa föreläsning är mikrofonen till hörslingan. Ber om ursäkt att jag inte hade koll på det 🙁

Jag har fått lite frågor rörande litteraturen. Kan man använda gamla upplagor? Jag kan inte ge ett generellt svar. Det finns alltid en risk att man lär in information som inte längre är giltig. Juridik är en färskvara och vi tenterar på gällande rätt. Det vill säga att det blir upp til Er att kontrollera om boken är uppdaterade eller ej, inom de områden som kursen omfattar. Jag kommer på nästa föreläsning att visa Er hur Ni kontrollerar att Ni jobbar med aktuell information. Det är en del av rättskälleläran. Ni kommer också på nästa föreläsning att förstå värdet av att ha lagtexten med Er, både på föreläsningarna och på tentamen.

En annan fråga som jag fått är hur man bör förbereda sig inför nästa föreläsning. Svaret jag brukar ge är, att man inte behöver läsa litteraturen innan föreläsningen. Det heter ”föreläsning” det betyder ”före läsning” vilket betyder att Ni kommer och lyssnar först och läser därefter. Det är i många fall lättare att ta till sig texten om Ni varit på föreläsningen först. Det är naturligtvis individuellt hur man vill göra. Det jag försöker säga är att jag inte förväntar mig att Ni ska ha läst de kapitel som står på schemat innan föreläsningen.

Det var mycket att ta till sig idag men jag hoppas att Ni är nöjda. Kom gärna med synpunkter, tips och råd så att vi tillsammans kan fixa en så bra kurs som möjligt.

Inspelningen från dagens föreläsning ligger nu på kurshemsidan.

Sköt om Er 🙂
MVH
Krister

6 Responses to “Mälardalens högskola Grundläggande juridik Föreläsning 1”

 1. Du verkar fett skön! 😀

  Tack för tips!

 2. Om man fixar en egen lagbok spelar det roll vilken upplaga man ska ha , kan man använda en från 12 ?

  • Hej
   Ja, det spelar roll. Kursen handlar inte om rättshistoria. Vi jobbar med gällande rätt idag, vilket innebär att Du får stora problem med att uppdatera texten.
   Jag kommer att prata mer om detta på andra föreläsningen.
   MVH
   Krister

 3. Hej Krister !

  Vi som har läst statsvenskap har alltid haft exempel på gamla promemoria så att vi ska få en bild om hur vi ska gå tillväga. Men jag förstår inte exakt hur man ska skriva detta promemoria man får max skriva 3 sidor och man ska ha 3 frågeställningar och sedan 3 olika slutsatser. Finns det inte verkligen möjlighet för dig att lägga upp en gammal promemoria eller hur man ska gå tillväga så att vi förstår för i dagsläget är jag och många andra osäkra kring detta.
  Trevlig helg

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2019 Suffusion theme by Sayontan Sinha