Hej igen…………
Äntligen fredag, eller, 🙂 snart är det måndag, eller.. ?
Idag fick jag höra något som gjorde mig väldigt glad :D.
Jag kunde inte undgå att höra när någon av Er sa, på vägen ut ur föreläsningssalen, ungefär så här ”…nu börjar äntligen sakerna falla ned på plats…”.
När alla har kommit Dit då kommer det att kännas som vi, både Ni och jag, har fått lön för mödan. Alla är antagligen inte där än men efter seminariet hoppas jag att de flesta kommer att få uppleva den fantastiska känslan av att ”börja förstå” .  Ni kanske har hört de olika stadierna som många går igenom: ”innan kursen började trodde jag att jag kunde det mesta, efter ett tag insåg jag att jag kan nästan ingenting, efter ytterligare ett antal föreläsningar så trodde jag fortfarande att jag inte kunde något men det visade sig faktiskt, på seminariet, att jag kunde en hel del, efter kursen och tentan insåg jag att jag faktiskt kunde en hel del.” Egentligen är det bara i två av dessa fyra stadier som man är ”lycklig”. I det första stadiet är man ”lyckligt ovetande” om har saker och ting förhåller sig. I det fjärde stadiet känns det i hela kroppen att man faktiskt behärskar något, vilket är en  skön känsla och lycka. Problemet är stadierna två och tre. I stadium två är det bara en svart tunnel som man trampar dy i. I stadium tre är det det dåliga självförtroendet som spelar en ett spratt, ”jantelagen”, tro inte att Du kan något.
Som sagt, när ”sakerna börjar falla på plats” då inträder ”lycko-ruset”.

Jag gjorde ett litet experiment på dagens föreläsning genom att lösa uppgiften direkt i Excel. Vad tyckte Ni? Fungerade det bra eller är det bättre att presentera lösningen i powerpoint? Eller gillar Ni det traditionella sättet att skriva på tavlan? Kom gärna med synpunkter. Era åsikter är viktiga!!

(Utvikningen att Excel faktiskt räknade fel kanske inte var jätterelevant för tentamen men trots allt en värdefull tankeställare. Jag har alltid litat blint på uträkningarna tidigare, ”lyckligt ovetande”, nu har jag kommit in i tvivlandets ”olyckliga” stadium. Hoppas att jag snabbt passerar igenom det stadiet också så att ”lyckan” återkommer. Ni fick i alla fall lära Er en del Excel teknik 🙂 )

På måndag gör vi klart deklarationen och kontrollerar om skatteprogrammet räknar rätt 😀
Sköt om Er och ha en riktigt trevlig helg.
Själv ska jag spela golf. Hoppas bara att det fina vädret håller i sig.
MVH
Krister

4 Responses to “Mälardalens högskola föreläsning 12”

 1. Det var bra att vi gjorde en uppgift med alla komponenterna tillsammans, detta gjorde att i alla fall jag förstod vad vi egentligen höll på med, för efter onsdagens föreläsning med alla staplar osv förstod jag inte mycket. Det var bra när du använde excel även om det blev lite rörigt i slutet av uppgiften för min del, förstod inte riktigt vilken kolumn som tillhörde vad.

 2. Hej Krister! Tyckte det funkade bra med Excel svaret på föreläsningen… Man hängde med bra och så fick vi lära oss lite specialformler i Excel vilket aldrig är dåligt :D…. Har bara 2 snabba frågor, Jag tror att vi har räknat fel på gränsbeloppet, jag skrev upp 862 806 fast jag tror att det skall vara 864 806 och sedan undrar jag varför fick man välja om man ville beskatta de 264 284 som vi hade i antingen tjänst eller kapital??? Förstod inte riktigt den delen…..

  Syns på Måndag

 3. Att du löste uppgiften direkt i excell var kanon! Då hann man både med att tänka till och hänga med i ”tankegången” vid lösningen och dessutom plockade man upp en del nyttiga excelltips 🙂 Lite känns det nog som om saker och ting håller på att falla på plats även om det snurrar en del fortfarande….men snart så!

 4. Kommentar till Anonym inlägg nr 2:
  Gränsbeloppet blir, såsom jag sa på föreläsningen, 862 806 (1 025 000 x (4,16% + 9%) + 679 280 x (1 + 4,16% + 3%))

  Att vi kan välja att bara beskatta 50% av ”vinsten” i tjänst beror på en övergångsregel som utfärdats i SFS 2007:1251 punkt 6
  MVH
  Krister

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2019 Suffusion theme by Sayontan Sinha