Hej

Då var första föreläsningen i kursen Entreprenadjuridik genomförd.

Det gick väl ganska ok, lite strul med inspelningen i början men jag har fixat till det med backup ljud, tur man har svångrem och hängslen 🙂
Filmerna kommer ut sent i kväll på kurshemsidan

Jag kände att det blev lite oklart när det gäller terminologin ”författning” kontra ”föreskrift”.
Det är så att ordet ”föreskrift” används i Regeringsformen 8 kap. 1 § och betyder där: lagar, förordningar och myndighetsföreskrifter samt kommunala föreskrifter.
Ordet författning förekommer i litteraturen och i Författningssamlingsförordning (1976:725). Definitionen finns i 1 § ”I denna förordning förstås med författningar: lagar, förordningar och andra rättsregler som i 8 kap. regeringsformen betecknas som föreskrifter,” paragrafen fortsätter med en definition av allmänna råd: ”allmänna råd: sådana generella rekommendationer om tillämpningen av en författning som anger hur någon kan eller bör handla i ett visst hänseende.” Om Ni fortsätter att läsa i 27 § i förordningen så står det: ”Allmänna råd skall tryckas eller på annat sätt mångfaldigas och tillhandahållas allmänheten. Vare sig de är sammanförda med författning eller upprättas fristående kan de intagas i författningssamling. Är de sammanförda med författning, skall tydligt utmärkas vilka regler som är författningsföreskrifter och vilka regler som är allmänna råd.”

I SFS (Svensk författningssamling) införes endast lagar (antagna av riksdagen) och av regeringen utfärdade förordningar.

Krångligt?
Ja, men oroa er inte vi kommer att komma tillbaka till detta många gånger under kursen.

Skriv gärna lite synpunkter om första föreläsningen, ris eller ros.

Sköt om Er 🙂
MVH
Krister

 

One Response to “Mälardalens högskola Entreprenadjuridik Föreläsning 1”

  1. Hej, ett tips till föreläsningen är att köra 45min sen 15 min rast och sen 45 och 15 min rast. Vi har haft så förut och det är mycket lättare att hålla koncentrationen då.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2019 Suffusion theme by Sayontan Sinha