Hej

Då var seminariet klart. Två tuffa dagar för mig och säkert ganska jobbigt för er också.

Jag tar tacksamt emot synpunkter om inlämningsuppgiften och seminariet.

Jag var ganska hård mot en del av er, speciellt på sista passet, men det budskap jag ville skicka med er var att:
”även om man gör rätt så måste man kunna förklara varför man gör vissa saker”.

Jag tackar er för ert engagemang under seminariet och hoppas att det var lärorikt.

Nu ligger filmerna och lösningen på övningsexempel 22 på kurshemsidan.

Önskar Er alla

God Jul och Gott Nytt År

Sköt om er
Krister

14 Responses to “Mälardalens högskola Beskattningsrätt Seminarium”

 1. Hej!
  Jag har en fråga på lösningsförslaget för uppgift 7 tentamen beskattningsår 2017 (31 oktober).
  Ska man verkligen räkna på 400st aktier för aktieutdelningen på Plastik AB? Ska det inte vara 800st? Då man säljer 400st aktier dagen efter aktieutdelningen den 17 juni och utdelningen sker den 16 juni.

 2. Tycker att uppgiften var lite väl inriktad på bokföringstablån och lite för lite om rent skattemässiga saker, vi ska absolut kunna bokföra men många har inte gått ekonomistyrning som inriktning och även fast jag gått ekonomistyrning så fastnade vi på många ställen och det var svårt.
  Självklart ska man lära sig saker av uppgiften och det ska inte vara enkelt men när tablån gjorde så att saker inte stämde i skatteprogrammet gjorde det att man blev frustrerad, det gick åt för mycket tid åt att lösa det så att man inte hann reflektera och fundera tillräckligt över alla händelser i skatteplaneraren som man hade velat. Min grupp tycker det hade varit bättre med lite ”enklare” bokslutstablå, eller att du hade svarat på frågor när man frågat, och klurigare/större del som rörde skattemässiga beslut

  • Hej
   Tack för feedback.
   Jag har funderat en del över era synpunkter och jag tycker nog ändå att det är bra att man får lära sig att man kan göra olika lösningar i bokföringen/bokslutet men att man då måste göra justeringar i deklarationsblanketten så att det deklarerade resultatet blir rätt. Sen kan man kanske tycka att frågor om ”god redovisningssed” hör hemma i ekonomistyrningskurser, men samtidigt måste man kunna hantera dessa frågor som skatterådgivare eller revisor.
   Komplexa uppgifter där en förändring leder till följdeffekter kan vara frustrerande men det måste man också lära sig att hantera.
   Det som är viktigt är att man vet vad man gör och varför samt att man förstår sambanden mellan olika delar så att slutresultatet blir rätt.

   Jag behåller nog upplägget men jag ska ställa större krav på seminariet att Ni måste kunna förklara vad Ni gjort och varför.

   MVH
   Krister

 3. På första tentan så har en av aktierna en förlust på en försäljning. Du drar inte minus på kapitalvinsten för dessa, man får väl kvitta en kapitalförlust när det är en aktie av samma slag och sort?
  På den andra tentan så blir det en vinst vid försäljningen av ÅRA B 20110925 på 5120 kr men du tar endast upp vinsterna på 74210 och 78669, varför?

  • Hej
   Du måste vara uppmärksam på vilket år försäljningarna avser och vilket år frågan avser.
   Om försäljningar skett tidigare beskattningsår så påverkas omkostnadsbeloppen (lagerredovisningen) men försäljningens kapitalvinst/kapitalförlust ska inte redovisas.

   MVH
   Krister

 4. Hej,
  På sättet du löste aktieuppgiften idag på föreläsningen när du räknade ut omkostnadsbeloppet så hade du inte med egna kolumner för t ex courtaget, men du visade på en annan föreläsning att man skulle vara noga med att skriva + på courtaget vid omkostnadsbeloppsberäkningen och – vid beräkningen av kapitalvinsten. Är det okej att göra så som du gjorde idag på föreläsningen även på tentan?

  • Hej
   Ni får göra hur Ni vill bara det blir rätt siffror i summeringskolumnen.
   Idag visade jag ett sätt som jag tycker går snabbast och är enklast, men som sagt ni har full frihet så länge det inte blir stora avrundningsfel.

   MVH
   Krister

 5. Hej,
  På uppgift 8 i tenta 20171031 när du räknar ut skattereduktion för underskott i kapital så får du svaret -99534, när man slår talet på miniräknare så får man -99533,3333, när det gäller skattereduktioner så ska väl öretal falla bort så att svaret blir 99533?
  Mvh

  • Hej
   Om du utgår ifrån hur du skulle göra i deklarationsblanketterna så skulle du först beräkna utdelning på onoterade aktier
   5 000 x 5/6 = 4 166,67 >> 4 166
   sen tar du
   4 166 + 2 300 – 147 000 + (189 000 – 98 000 – 50 000) = – 99 534

   MVH
   Krister

 6. Hej!

  Undrar när tentaresultatet kommer ut? Kommer det ta 3 veckor att rätta?/ Nyfiken på resultatet 🙂

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2019 Suffusion theme by Sayontan Sinha