Hej igen………
Dagens föreläsning handlade mycket om bokslut i enskilda näringsidkare. Jag är väl medveten om att det för en del av Er var ganska länge sedan Ni gjorde ett bokslut på bokslutstablå och nu måste Ni kunna den delen för att kunna hänga med i fortsättningen. Som Ni säkert märkte la jag fokus på värderingen i balansräkningen och om Ni bara ser till att Ni har skattemässigt rätt värde på tillgångarna och skulderna så kommer resultatet i resultaträkningen automatiskt att bli rätt. För en del av Er är nog detta ett nytt sätt att tänka men det är ett arbetssätt som bättre stämmer överens med strukturen i lagtexterna. Fördelen är också att Ni inte behöver lära Er så mycket utantill eftersom Ni hela tiden har tillgång till lagtexten. Det blev en mycket snabb genomgång av reglerna om räntefördelning, periodiseringsfond och expansionsfond men oroa Er inte det kommer mer när vi träffas nästa gång 🙂
Observera att jag svarat på frågan om jobbskatteavdraget, se min kommentar under föreläsning 7.

Nu lämnar jag Er för en stund så att Ni får köra igång med inlämningsuppgiften. Observera att jag gjort en justering i inlämningsuppgiften avseende årtalet för anskaffningen av maskin A, se kurshemsidan.

Lite abstinensbesvär blir det nog utan undervisning på en hel vecka 😀  saknar Er redan.
Sköt om Er
MVH
Krister

16 Responses to “Mälardalens högskola Beskattningsrätt Föreläsning 9”

 1. Vilken/vilka datasalar i Eskilstuna har Visma Skatt installerad?

  • Hej
   Tyvärr har beställningen kommit på avigvägar.
   Jag har gjort en ny beställning.
   Återkommer så snart jag får mer info.
   MVH
   Krister

 2. Hej Krister!

  Vi sitter i Eskilstuna och Visma Skatt finns inte på några datorer, vi har pratat med helpdesk och de säger att det inte finns någon beställning på mjukvaran från dig. Du måste göra en ny beställning för att de ska kunna lägga in det.
  Vore bra om du kunde göra det så fort som möjligt, då vi behöver programmet för att komma vidare.

 3. Hej Krister

  Vi kan inte få ihop hur du tänkt med den ingående balansen i ack. planenliga avskrivningar, tidigare när du hade maskin a inköpt år 2004, fick vi det till att ib skulle vara 331 000, dock så får vi det med ändringen till 352 000. Vår stora fundering är hur du kan få det i bokslutstablån till att sluta på 250 när du gör avskrivningar på 10% och inget av maskinbeloppen slutar på 500?

 4. Hej
  IB stämmer med en ÅRLIG avskrivningsplan på 10%.
  Det här ska Ni kunna lösa.
  MVH
  Krister

 5. hej, vi håller på med skatteprogrammet och får ite till det med aktieplaneraren… Vi har gjort uppställningarna för hand som vi gjorde på föreläsningen men i aktiehanteraren är det inte likadant… hur ska vi göra med försäljningar? det går inte att summera…

 6. Hej
  Det måste Ni lösa själva.
  Titta på det inspelade webinariet på hemsidan samt använd hjälpfunktionen i programmet.

  MVH
  Krister

 7. Hej
  Jag har laddat ner skatte program hemma och matat in en del uppgifter, men sen när jag vill fortsätta jobba i skolans dator med min grupp i Västerås, program i skolan kan inte läsa min sparat fil från hemma, eftersom hemma version 2010.11 (2010-04-06) är senare än skolans version 2010.01(2009-12-08), varför har skolan för gamlt version, som du sa att det är bättre att jobba i senast version.
  MVH

  • Hej
   Jag ska höra med datasupporten om de kan installera den senare versionen.
   I avvaktan på det finns det tyvärr inget jag kan göra. Tvärt om går bra dvs att Ni jobbar i datasalen och sedan tar med Er filen hem men sen går det inte att fortsätta i datasalen igen med samma fil.
   MVH
   Krister

  • Hej
   Nu är följande salar uppdaterade med Visma Skatt 2010:11
   R2-202, R2-204, B202 och B205
   MVH
   Krister

 8. Hej,
  I räntefördelningen, lagtexten säger att minska med 73,7procent av expansionsfond vid det föregående beskattningsårets utgång, men i skatteprogram eller hjälpblankett från SKV står det 72%, vilken ska vi räkna med, annars blir olika resultat?
  MVH
  Anna

  • Hej Anna (och alla andra)
   Enligt övergångsbestämmelserna i SFS 2008:1343 punkt 3 ska ändringarna i 33 kap 8 § i sin nya lydelse tillämpas första gången vid 2011 års taxering.
   Det betyder att på inlämningsuppgiften som avser taxering 2010 så ska Ni använda 72%.
   MVH
   Krister

 9. Hallå
  När vi räknar ut bilförmånen i skatteprogrammet så väljer den att ta prisbasbeloppet 42800 (Dvs 2011 års prisbasbelopp), men det rätta prisbasbeloppet ska väl vara 42400 som är 2010 års prisbasbelopp? Hur löser man detta?

  Mvh

  • Hej Micke
   Inlämningsuppgiften avser taxering 2010 dvs beskattningsår 2009. Programet ska räkna och räknar med prisbasbeloppet för 2009, dvs 42 800 kr vilket är helt rätt.
   MVH
   Krister

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2019 Suffusion theme by Sayontan Sinha