Hej igen………

Nu blev det en hel del nytt att ta till sig. Skatteplaneringen för enskilda näringsidkare är en ganska komplex materia att ta till sig. Det största problemet vi har är att de olika åtgärderna man gör är beroende av varandra och påverkar möjligheten att utnyttja andra åtgärder. Att hitta den optimala lösningen teoretiskt är därför mycket svårt. Den enda möjligheten vi har är att simulera olika lösningar i skatteprogrammet.

Tyvärr blev min lösning av uppgift 12 på föreläsningen felaktig då jag missade punkten 3 i övergångsbestämmelserna (20012:757) till 33:8 IL. Vilket betyder att den ingående expansionsfonden ska multipliceras med 73,7% och inte 78% som jag gjorde, när vi beräknar kapitalunderlaget för räntefördelning beskattningsår 2013. Siffran 78% tillämpas första gången beskattningsåret 2014 så vi ska använda tidigare lydelse av 33:8, se Rabe sid 297. Jag har lagt ut ett rättat lösningsförslag på kurshemsidan. Ber om ursäkt för mitt misstag 🙁

Vi kommer att repetera uppgift 12 på nästa föreläsning och jag kommer då ocksa att visa hur Ni ska göra i skatteprogrammet.

MVH
Krister

39 Responses to “Mälardalens högskola Beskattningsrätt Föreläsning 9”

 1. Hej Krister!

  Vi har en fråga angående att överföra saldobalansen till resultat- och balansräkningen. Skulle vi bokföra överföringen eller kan vi bara summera så som du gjorde i övning 11?

 2. Hej Krister! Vi har en fråga angående inlämningsupgiften, hur vet vi vad som räknas som utgående skulder i företaget? Och som vi ska använda oss av i när vi beräknar expansionsfonden!

  • Hej

   Summan av de belopp som finns på balansräkningens skuldkonton, utom det som anges i 33:10 IL

   MVH
   Krister

 3. Hej Krister!
  Vi hittar ingen blankett som inte är personliga tillgångar i skatteprogrammet? Vi tänkte på frimärket, vart vi ska lägga den tillgången?

 4. Hej Krister! Vi undrar huruvida vi ska gå tillväga med momsen. Ska vi fylla i en momsdeklarartion?

  • Hej

   I skatteförfarandelagen 26 kap. finns bestämmelserna rörande mervärdesskatt. Numera finns ingen koppling till inkomstskatten och därför ska Ni inte göra någon mervärdesskattedeklaration.

   MVH
   Krister

 5. Hej Krister!
  En liten fråga, måste inlämningsuppgiften lämnas in i Eskilstuna? Eller kan man lämna den i Västerås?

 6. hej

  hur fick du fram 261 594:- av inkomst av aktiv näringsverksamhet i övningsexempel 11?

  • Hej

   Bokfört resulatat minus schablonavdrag för egenavgifter (25%).

   Jag har lagt ut deklarationsblanketten ifylld under ”Övningsexempel 11 – lösningsförslag – skatteuträkning” på kurshemsidan.

   MVH
   Krister

 7. Hej Krister,

  Vi har en fråga gällande att föra över uppgifterna från skatteplaneraren till deklarationen. När vi för över uppgifterna tar de inte med de uppgifters som stor under övriga kapitalvinst/förlust. Ska vi manuellt skriva in dem i deklarationen då?

 8. Hej Krister! Om man inte får samma slutlig skatt i skatteplaneraren och deklarationen och vi har kollat och hittar inte vad felet är, är det bara att lämna in och sedan får vi rätt till det sen?

 9. Hej Krister!
  Sitter med övningsuppgift 4.7 i övningsboken. I b) frågan har de tagit upp 48 000kr som bostadsförmån. Jag har läst i 22:7 men förstår inte varför det blir just 48 000kr. Hur vet man hur man ska räkna fram hur mycket uttagsbeskattning han ska ha och var kan man se detta i lagtexten?

  • Hej

   Det är fel i facit.
   Jag har gjort en notering i filen som finns på kurshemsidan under länken
   ”Rekommenderade övningar i övningsboken, version 2 uppdaterad 13-10-13”.

   MVH
   Krister

 10. kan någon berätta för mig varifrån siffran 854 400 i övningsuppgiften nr 14 kom ifrån, alltså resultat före avsättning till periodiseringsfond.

 11. Jag fick fram siffran 854400 jag gjorde bara fel när jag summerade ihop så jag summerade 10 000 istället för
  100 000.

 12. Det finns fortfarande ingen tenta att vara anmäld till i studentportalen. Och sista anmälningsdag måste ju vara snart?

 13. Hej,

  Vi sitter med kompletteringen av INL 1 och undrar vilka filer det var vi skulle skicka in. Är det skatteuträkningen och överskott/kvarskatt från skatteplaneraren?

 14. Tack för en riktigt bra föreläsning idag! Vet inte om det når fram till dig, men jag vet att det är väldigt många som verkligen uppskattar att ha dig som föreläsare:) Det är inte alla som lägger ner så mycket tid och energi på föreläsningar, seminarier mm som du gör. Jag har hittat tillbaka till min studieglädje igen, man blir bara så motiverad på dina föreläsningar:D Tack!

 15. hej vi sitter med komplettering och håller på & ska överföra siffrorna från balans-& resultaträkningen till skattekalkylen. Vi har samma siffror som du men får ändå inte samma årets resultat. Du hade skrivit att det skulle bli 684823 men vi får det till 1 359 823. Vad kan vara felet?

  Vid räntefördelningen får vi kapitalunderlaget till 220075 och du fick den till 204075, vad kan vi ha missat ?

 16. Hej Krister,
  Såg att man kunde anmäla sig till tentan nu. Däremot såg jag att vi endast får 4 timmar på oss att skriva tentan. Är det möjligt att förlänga tiden till 5 timmar då tentan verkar vara tidskrävande?
  Tack!

  • Hej

   Nej det räcker med fyra timmar. Lite stressigt ska det vara. Det är det i verkliga livet också. Man måste kunna sin sak för att jobba rimligt snabbt. Klienten betalar för Din timtid.

   MVH
   Krister

 17. Hej,

  Jag sitter med tentamen från 2013-03-25 och har fastnat på uppgift 6.
  Jag håller på att räkna Lindas beskattningsår och har fastnat när jag ska räkna ut hur mycket hon ska skatta i bägaren tjänst. I facit har du skrivit att när man räknar ut vad som ska skattas där ska man dela 5 460 000*7 227 000 med att addera 8 990 000 kr till kapitalvinsten på 7 227 000.
  Jag förstår inte vart siffran 8 990 000 kr kommer ifrån?

  • Jag såg nu att det är Torbjörns kapitalvinst. Däremot hitta jag en annan sak som jag inte förstår och det är vart Torbjörns siffror kommer ifrån när man räknar ut vad som utgår från tjänst.
   Alltså uträkningen (3 743 050-2 766 875)/2 250*300))? Ska det inte räknas på omräknade omkostnadsbeloppet?

   • Hej

    Tyvärr var det fel förklaring till uträkningen i lösningsförslaget. Svaret var rätt dvs – 338 100 men uträkningen ska vara ((3 586 275 – 2 656 500) / 1 100 x 400)
    Sorry, tack för påpekandet. 🙂 Jag har ändrat i filen på hemsidan.

    MVH
    Krister

 18. Hej krister
  Nu har jag fastnat i två timmar för att klura ut varifrån kommer
  Siffran 7227000 i uppgift sex den 25 mars 2013 när du räknar
  Skattepliktig i tjänst.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2019 Suffusion theme by Sayontan Sinha