Hej igen……..

Idag var det dags för inledning på avsnittet näringsverksamhet.
Till en början handlar det om att försöka få grepp om helheten och se hur inkomstslaget avgränsas och vilka övergripande principer som gäller.

När Ni gör bokslut vill jag att Ni fokuserar på balansräkningen. Om Ni får tillgångarna och skulderna rätt värderade så kommer Ni att per automatik få rätt resultat i resultaträkningen. Lagstiftningen handlar mycket om värderingsregler. Kom ihåg att skilja på de civilrättsliga reglerna och de skatterättsliga reglerna. Fundera över vilka skyddsperspektiv de olika reglerna har eftersom det underlättar när Ni ska tolka reglerna.

Begreppet god redovisningssed är centralt och Ni måste kunna hantera de olika reglerna i kategorierna K1, K2 och K3. Ett besök på Bokföringsnämndens hemsida är att rekommendera 🙂

Vi fortsätter med värderingsreglerna på nästa föreläsning.

Ha det gott 🙂
MVH
Krister

4 Responses to “Mälardalens högskola Beskattningsrätt Föreläsning 8”

 1. Har två frågor:

  Visst kan vi skriva tentan i Västerås?

  När man räknar allmänt pensionsavdrag, som vi gjorde i uppgiften kring Per Gladh, så har vi räknat på
  Inkomst i tjänst på 246484 samt försäkringskassan på 4379. Vår summering som vi gjorde på föreläsningen blev 250 863 avrundat till 250 800.
  När man kollar i lagen om allmän pensionsavgift, 1994:1744, 3e paragrafen 1 stycket och sista meningen verkar det som att man ska avrunda varje enskilt belopp, alltså 4379 och 246484 redan innan summeringen. Det blir ju nämligen lite annorlunda.
  Vad gäller?!

  • Hej
   Om Du tittar på MDH:s hemsida under schema så ser Du att tentan ges både i E-tuna och i V-ås 🙂

   Om Du läser noga i 3 § st.1 Lag om allmän pensionsavgift så nämnar man ”inkomst av anställning” och ”inkomst av annat förvärvsarbete” som två separata inkomster. Frågan är då vad som ryms under respektive inkomst? Enligt Din fråga vill Du att sjukpenningen ska rymmas under ”inkomst av annat förvärvsarbete” för att de ska avrundas var för sig.
   Så ska man dock inte göra.
   Om Du tittar i 59 kap Socialförsäkringsbalken, som 3 § hänvsar till, så ser Du att ovanför 59:8 står rubriken ”Inkomst av anställning” därefter går Du ned till 59:13 p.4 så ser Du att sjukpenning omnämns där. Det betyder att sjukpenning på grund av anställning ryms inom huvudrubriken ”Inkomst av anställning”. Om Du tittar ovanför 59:14 ser Du rubriken ”Inkomst av annat förvärvsarbete” och i 59:14 st.1 framgår vad som ryms inom den rubriken. Observera dock att Du även finner sjukpenning där under punkten 4 men den sjukpenningen kommer på grund av näringsverksamhet och inte på grund av tjänst som i Övningsexempel 1.

   Slutsats vi har gjort rätt i Övningsexempel 1 🙂

   MVH
   Krister

 2. När man räknar jobbskatteavdrag ska man använda arbetsinkomsten. I 67:6 IL s285 står det att det ska minskas med allmänna avdrag vilket vi även gjort i övningen som handlar om Per Gladh. Dock har vi bara använt överskott i tjänst och inte dragit bort allmänna avdrag i övning 2. Vad är det som skiljer?

  • Hej

   Om Du läser i tabellen i 67:7 IL så änvänder vi texten längst ned till höger i tabellen dvs texten till höger om ”…överstiger 8,08 prisbasbelopp” när vi räknar ut jobbskatteavdraget i övningsexempel 2.
   Den beräkningsformeln innehåller inte begreppet ”arbetsinkomst” och därför räknar vi inte med varken någon inkomst eller något allmänt avdrag och därför blir inte 67:6 st.4 IL relevant.

   MVH
   Krister

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2019 Suffusion theme by Sayontan Sinha