Hej igen…..

Föreläsningen behandlade grunderna i kapitalvinstbeskattningen där jag betonade nyckelparagrafen i 44:13 IL. Kom ihåg att kapitel 44 alltid ska användas tillsammans med något av kapitlen 45-52 beroende på vilken egendom Ni har sålt.

Tröghetsregeln i 2:11 IL är viktig för att klassificera en fastighet rätt . Det är stor skillnad om Ni innehar en näringsfastighet i jämförelse med en privatbostadsfastighet.

Nästa föreläsning kommer att behandla uppskovsreglerna vid försäljning av privatbostadsfastighet. Läs gärna igenom 47 kap i IL.

MVH
Krister

18 Responses to “Mälardalens högskola Beskattningsrätt Föreläsning 5”

 1. Hej Krister Frost!
  Vi har en fundering angående inlämingsuppgift 1.
  I uppgiften om Louises deltidsanställning står det att hon har en ränteinkomst på 9146 kr där preliminär skatt har dragits på 2752 kr. Är detta korrekt eller ska den preliminära skatten vara den summan som kommer upp automatiskt när man lägger in ränteinkomsten i Visma programmet då den summan är annorlunda (2743 kr) ?

  • Hej
   Ni får ta ett beslut i gruppen om hur Ni ska göra och argumentera för Er lösning på seminariet 🙂
   MVH
   Krister

 2. Hej!

  På inlämningsuppgiften har vi fastnat på hur man lägger in onoterade aktier i Visma programmet. Det har du inte heller förklarat på din film om Visma. Har du möjlighet att visa på webinariumet på fredag hur man gör och hur man får fram kapitalvinsten för alla aktier man har lagt in inklusive de onoterade aktierna?

 3. Hej, under F12 gjorde vi övning 14, du hänvisade till en powerpoint för uträkningar på vissa av noterna. Jag kan inte hitta den, kommer den läggas upp?

 4. Hej.

  Skulle du kunna lägga upp föreläsningsfilmerna för övningsexempel 20 och 22?

 5. Hej, det finns ingen film från föreläsningen om mervärdesskatt. Kan du lägga ut en film om det?

 6. Hej Krister.

  Hur räknar man fram allmänt avdrag? (syftar på de gamla tentorna där du räknat fram bl.a. 1800 och 1200) Och skulle man anta att personen har pensionsrätt i anställningen om inget annat står i tentan?

  Mvh Elin

 7. Hej
  Jag har gjort en justering i lösningsförslaget på tentamen 15-11-04, se kurshemsidan.

  MVH
  Krister

 8. Hej Krister!
  Har en fråga gällande Tentan från 4 november 2015 och den gäller uppgift 6 fåmansbolag. Enligt dina instruktioner ska vi ”flytta fram” alla år, ett år framåt för att kunna beräkna efter gällande lagar.
  I facit, till uppgift 6, känns det inte som att åren flyttats fram. När vi ska börja beräkna Angelica vill vi skriva ”Beskattningsår 2015” – ”Lönebaserat utrymme 2015 och Löneår 2014”, då vi tolkar frågan som att vi ska fram skatteeffekten för 2016.
  Men i facit står det 2014 och 2013.
  Är det vi som förstått fel eller är facit ej uppdaterat?

  MVH
  förvirrande studenter

  • Hej! Jag har också svårt att tolka facit för denna uppgift då jag gjort samma slutsats som i kommentaren ovan. Blev osäker på hur man räknar det omräknade omkostnadsbeloppet då det ovillkorade ägartillskottet sker 1990 (framflyttat ett år). Eftersom att aktierna förvärvades 1969 så är jag med på att man räknar med indextalet 5,04 men hur ska man tänka när ovillkorat ägartillskottet sker 1990? Ska man indexera anskaffningsutgiften för aktierna och addera 100 000 (ovillkorade ägartillskottet utan index-tal) eller blir hela den uträkningen ej tillämplig? Tacksam för svar.

  • Hej
   Lösningen är inte framflyttad ett år på den tentan.
   Lösningen avser beskattningsår 2015.

   MVH
   Krister

   • Hej
    Se svar på ovanstående inlägg.
    När det gäller aktieägartillskott gjorda 1990 eller senare sker ingen indexering. Beloppet tas med till nominellt värde när du räknar ut omräknat omkostnadsbelopp enligt indexmetoden.
    MVH
    Krister

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2019 Suffusion theme by Sayontan Sinha