Hej igen…..
Idag hann vi med mer än vad jag planerat, tur att man har lite mer material med sig 🙂 .
Det ska bli intressant och se hur många av Er som skriver anteckningar när lösningarna läggs ut på kurshemsidan. Jag tror att det har ett ”inlärningsvärde” att anteckna men vi får se hur det utvecklar sig under kursens gång. Titta gärna lite extra i 44 kap. IL så att Ni känner Er hemma i de paragrafer som vi gick igenom. Titta också på definitionen av privatbostadsfastighet och tröghetsregeln i 2 kap. IL.
Sköt om Er och ha en trevlig helg 😉
MVH
Krister

4 Responses to “Mälardalens högskola Beskattningsrätt Föreläsning 5”

 1. Finns det möjlighet att du tipsar om vilka övningar i övningsboken som är lämpliga att göra? Har för mig att du sa något på första föreläsningen att det kan vara svårt att börja med övningarna för tidigt då vissa delar kommer senare på kursen… Jag har börjat med några övningar i avsnitt ett och de funkade. För övrigt verkar övningsboken vara väldigt bra. Det är skönt med ett relativt utförligt facit så man kan kolla om man tänkt rätt.

 2. Hej
  Det ligger en länk på kurshemsidan med information om lämpliga övningar i övningsboken.

  MVH
  Krister

 3. Hej! Sitter med uppgift 2:1 i övningsboken och har kommit till traktamente. I facit står det 1000kr men borde det inte bli 330*2=660kr ?
  1,5 dag i Borås och 1,5 dag i Ystad (12:10 2st IL)
  Prisbasbelopp 44 000*0,5%=220 (12:11 IL)
  Eller tänker jag helt fel?! 🙂

  • Hej
   Du tänker helt rätt 🙂 men Du måste skilja på vad som är skattepliktig inkomst och vad som är avdragsgill kostnad. Den skattepliktiga inkomsten från arbetsgivaren är 500 kr + 500 kr = 1 000 kr. Det som är avdragsgillt är mycket riktigt 330 + 330 = 660 kr.

   I praktiken gör man då på följande sätt.
   Arbetsgivaren redovisar på lönespecifikationen:
   ej skattepliktigt traktamente enligt schablon 660 kr +
   skattepliktigt traktamente utöver schablon 340 kr (1 000 – 660).
   Preliminärskatteavdrag görs på de 340 kr som är skattepliktiga.
   340 kr ingår i bruttolönen på den anställdes kontrolluppgift vid årets slut samt ett X är markerat i rutan som anger att den anställde erhållit skattefritt traktamente enligt schablon

   MVH
   Krister

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2019 Suffusion theme by Sayontan Sinha