Hej igen

Som jag sa, det kändes som om fyra dagar utan föreläsning varit en evighet, man tappar nästan tråden. Var var vi….
Det var nog därför inledningen svävade ut på ett litet sidospår 😀
Hoppas Ni inte tog illa vid Er efter den inledande beskrivningen av den något makabra svenska historiebeskrivningen, sedd från Kammarrätten i Stockholms hustak, och att en öl fortfarande kan smaka riktigt gott. För Er som aldrig tyckt om öl så har Ni nu fått ett sakligt skäl, att även i fortsättningen undvika denna ädla dryck. 🙂

Tillbaka till nutiden:
Tänk på att inkomstslaget kapital är ett självständigt inkomstslag och kom ihåg att alltid räkna ut resultatet i inkomslaget först, 41:12 IL, för att därefter beräkna skatten alternativt skattereduktionen.

När det gäller andrahandsuthyrning av hyresrätt så får Ni dels schablonavdraget på 12 000 kr, taxering 2010, samt dessutom avdrag för den del av Er hyra som avser den vidareuthyrda delen av hyreslägenhetens yta. Observera dock att det aldrig får uppkomma underskott, 42:30 st.2 p.3 IL.

Läs gärna SKV:s broschyr om försäljning av småhus till på fredag om Ni har ”överskottsenergi”.
(Personlig reflektion: Det heter dock ”föreläsning” = ”före läsning” vilket betyder att jag utgår ifrån att Ni inte läst innan vi träffas, utan läsningen kommer efter vi träffats. Om så inte vore fallet skulle våra sammankomster kallas ”efterläsning” 🙂 )

MVH
Krister

2 Responses to “Mälardalens högskola beskattningsrätt föreläsning 4”

  1. Måste säga att du är Topp 2 i de bästa föreläsare jag har haft på Mälardalen….. Du gör kursen väldigt intressant o det uppskattas…. Men sen måste jag säga att Inkomstskatteboken kan vara den tråkigaste bok jag läst i hela mitt liv, svårläst och tungt skriven, tycker den borde bytas ut eller skippas helt, dina föreläsningar + övningsmaterial räcker….. Som tur är ger dina föreläsningar liv i kursen…..

  2. Tack och bock! 🙂
    Jag är medveten om att boken är "tung och svårläst" men den är, i vart fall vad jag tycker, den bästa boken på marknaden. Möjligen kan böckerna "Det svenska skattesytemet", Gunnar Rabe och Johan Bojs eller "Praktisk beskattningsrätt", Asbjörn Eriksson vara ett alternativ men jag tycker nog inte att de är mindre tungt skrivna och i vart fall inte lika bra. I övrigt finns det ingen lämplig litteratur. Mina föreläsningar, även om Du uppskattar dem, räcker inte riktigt till för det omfattande ämnet Beskattningsrätt 15p.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2019 Suffusion theme by Sayontan Sinha