Hej igen..

På föreläsningen lyfte jag fram några centrala delar från filmerna. Det är mycket viktigt att Ni tittar igenom alla filmerna så snart som möjligt eftersom kommande föreläsningar bygger vidare på det som behandlas i filmerna. Eftersom vi missar några timmars föreläsningar så måste jag ändra i upplägget något. Når Ni lyssnar på filmerna gör då understrykningar i Rabe:s lagtextsamling och gör de hänvisningar som jag beskriver i filmerna.

När det gäller de tre olika inkomstslagen så är det viktigt att Ni håller isär dessa. Inkomstslagen har olika skattesatser och därför kan man inte blanda intäkter och kostnader hur som helst. Varje inkomstslag måste generera sitt egna resultat innan skatteberäkningen kan ske. Ni kan inte ta varje skattepliktig intäkt för sig och räkna ut skatten på respektive intäkt och sedan summera de olika skatterna. Under nästa föreläsning kommer vi att gå igenom  ett övningsexempel som mynnar ut i en deklaration och en skatteberäkning. Övningsexemplet finns på kurshemsidan.

Glöm inte att köpa Rabe:s skattelagstiftning 14:2

Sköt om Er  🙂
MVH
Krister

2 Responses to “Mälardalens högskola Beskattningsrätt Föreläsning 2”

 1. Hej!

  66:22 SFL pratar om förlängd omprövningstid på grund av för sen eller utebliven deklaration. Sista meningen i st. 1 säger ”Ett sådant beslut får dock bara meddelas inom sex år från utgången av det kalenderår då beskattningsåret har gått ut.” Hur ska detta tolkas? Är det skillnad på kalenderår och beskattningsår?

  • Hej

   För fysiska personer är kalenderår beskattningsår, 1:13 st.1 IL men om den fysiska personen är näringsidkare som är bokföringsskyldig enligt bokföringslagen så kan han i vissa fall ha ett räkenskapsår som ej sammanfaller med kalenderåret och i dessa fall är räkenskapsåret beskattningsår, 1:13 st.2 IL.
   Vi kommer att behandla begreppet räkenskapsår när vi kommer till inkomst av näringsverksamhet.

   MVH
   Krister

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2019 Suffusion theme by Sayontan Sinha