Hej igen..
Dagens föreläsning blev väldigt ”lagtext intensiv” hoppas Ni överlevde och inte blev helt vettskrämda 😉 . Som Ni säkert förstår nu, så är det viktigt att få träning i att förstå lagtexternas systematik så att Ni kan hitta och tolka lagtexten i framtiden. Jag vill också att Ni, översiktligt, läser kap. 49 i SFL som handlar om skattetillägg och då speciellt 49:10 p. 2 SFL. När det gäller kapitel 22 i Lodins bok så läser Ni det översiktligt. Jag kommer att komma tillbaka till SFL flera gånger under kursen. Enn annan sak som jag också vill göra Er uppmärksamma på är att en viktig del i skatterättskunskaperna är att kunna hitta de olika rättskällorna på nätet. Klick Er runt på de sidor som jag visade så att Ni känner Er hemma med de olika sökfunktionerna.
Ha nu en riktigt trevlig helg 🙂
Med vänlig hälsning
Krister

16 Responses to “Mälardalens högskola Beskattningsrätt Föreläsning 2”

 1. Kommer du ladda upp någon ”film” från föreläsningen? Hade varit intressant att gå igenom under helgen =)

 2. Hallå!

  Var det SFL samt kap 22 i Lodins bok som av krånglighets skäl inte skulle bli med på tentan? Va de något mer?
  Sen undrar jag om du har några fler gamla inspelningar på föreläsningarsom du kan lägga upp på vår kurshemsida, så att man ligger 6-7 föreläsningar fram på kurshemsidan, förstår du hur jag menar?

  Tack för bra och intressant föreläsning!

  • Håller med, då hade man kunnat gå igenom materialet innan föreläsningarna och varit förberedd.

  • Hej
   SFL är kursfordran men eftersom 22 kap i Lodins bok inte är uppdaterad så kan Ni läsa det kapitlet lite mer översiktligt. Taxeringslagen gäller enligt övergångsbestämmelserna även under detta beskattningsår men Ni har inte den lagtexten i Rabes Skattelagstiftning och därför ställer jag inga frågor på Taxeringslagen.

   När det gäller inspelningarna så förstår jag vad Du menar och jag har funderat mycket kring den frågeställningen.
   Problemen är följande:
   Om jag släpper filmerna före föreläsningen så måste föreläsningen behandla annat och gå djupare in i frågeställningarna vilket i praktiken betyder att kursen blir dubbelt så stor i kunskapsomfång. Eftersom det känns meningslöst att stå på föreläsningen och säga samma sak som Ni redan kunnat höra på filmen. Varför ska Ni då komma till föreläsningen? Kursen blir då istället en distanskurs, vilket mdh inte upphandlat.

   Den andra problematiken är att de filmer som är inspelade idag gäller beskattningsår 2011 och när vi kommer längre fram i kursen så skiljer sig lösningarna på uppgifterna sig åt beroende på olika beskattningsår. Era, tentarelevanta, filmer finns inte i förväg eftersom de spelas in samtidigt som Ni får föreläsningen.

   Det här är naturligtvis en grundläggande fråga för hela pedagogiska upplägget av kursen och jag funderar mycket på nya lösningar där dagens teknik används på bästa sättet för att Ni ska få bästa möjliga utbyte av kursen.

   Jag tackar för Dina synpunkter och jag uppskattar verkligen all feedback. Jag funderar vidare och återkommer till frågan längre fram i kursen.

   MVH
   Krister

 3. Hej Krister!

  Först och främst vill jag säga tack för denna sida!

  Skulle du kunna lägga in det material som du använder dig av på föreläsningarna? Då skulle vi som inte kan närvara ha möjligheten att ta del av det hemifrån.

 4. Hej Krister!

  Jag undrar om du kan gå igenom lite snabbt på nästa föreläsning ett exempel som finns på inkomstskatt D1 s.80 angående inkomst och skatteberäkning?

  Tack för alla bra föreläsningar!

  • Hej

   Vi kommer att gå igenom ett omfattande exempel som rätar ut alla eventuella frågetecken rörande inkomst och skatteuträkning 🙂

   MVH
   Krister

 5. Hej!

  Jag undrar när man skulle avrunda och ta bort ören och det var 0.50 varför avrundade du det nedåt? Man brukar ju avrunda 0,5 uppåt…

  • Hej
   Avrundningsregeln finns i Skatteförfarandeförordningen 22 kap 1 §, sid 982 i Rabe 12:2.
   MVH
   Krister

 6. visst är det så att du inte har lagt upp något nytt föreläsningsmaterial för denna vecka (imorgon exempelvis)?

  Hittar inget nytt…

 7. hej uppgift 14 på övningsexempel 1, per glad, beskattningsår 2012.
  Lagrumet 61:15 IL säger att ”..skillnaden mellan statslåneräntan när lånet…”, enligt Rabe är statslåneräntan för 2011 1,65%, men enligt facit står det 1,58%. var kommer 1,58 ifrån och är det statslåneräntan?

  • Hej
   Statslåneräntan 1,65% som finns angiven i Rabe är statslåneräntan den 30 november 2011. I 61:15 IL ska vi använda statslåneräntan vid lånetillfället dvs i vårat exempel 1 jan 2012. På Riksgäldens hemsida hittar Du statslåneräntan för olika datum under respektive år.

   MVH
   Krister

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2019 Suffusion theme by Sayontan Sinha