Hej igen

Då var den sista föreläsningen genomförd. Som jag sa så är repetitionsföreläsningen en av de värsta föreläsningarna eftersom man inte vill skapa ”kaos i Era hjärnor”. Tyvärr föll jag lite på eget grepp (som någon av Er påpekade i ett inlägg). Fråga 6 är omfattande och det kan vara smart att börja med den på tentamen. JAg borde också gjort det för att undvika den stress som nu blev ett faktum. I den stressen gjorde jag dessutom fel i lösningen när det gällde Lenas kapitalvinstberäkning. När jag drog av gränsbeloppet så tog jag beloppet före utdelningen vilket naturligtvis var felaktigt eftersom försäljningen kom efter utdelningen, very sorry 🙁
Jag har lagt ut lösningsförslag på kurshemsidan. Ett av lösningsförslaget gäller taxering 2011 och det andra taxering 2012. Jag har också uppdaterat alla andra lösningsförslag för att få lite mer konsekvent hantering av den första delen av frågorna. Titta igenom de uppdaterade lösningarna och hör av Er om något är oklart.

Nu är kursen snart slut 🙁 och för mig har en del av stressen försvunnit vilket naturligtvis betydde att jag blev lite sjuk dagen efter. Är nu åter på benen och ska försöka svara på Era frågor på bloggen.

Ett stort tack för den här tiden och för det intresse Ni visat. Alltid lika roligt att undervisa studenter som verkligen vill lära sig ämnet!

MVH
Krister

42 Responses to “Mälardalens högskola Beskattningsrätt Föreläsning 18”

 1. Sparad lättnad tas ju med sista gången tax 2011, på uppgift 6 på den tentan vi kommer skriva ska vi ju räkna på tax 2011, kommer det finnas sparad lättnad med på den? Eller kan vi helt strunta i att lära oss det?

  Mvh

 2. Hej. Varför tas inte utdelningen med på sammanställningen för skatteuträkningen?

 3. Hej Krister!

  Tittar lite på jobbskatteavdraget. På exemplet (jobbskatteavdrag övningsuppgift 1) du har lagt ut så har du fått fram 227 000 där det står att det ska vara 7 prisbasbelopp. Hur har du fått fram det svaret`?

  Ha en trevlig dag!

  • Hans arbetsinkomster mellan 2,72 och 7,00 prisbasbelopp står det och det var i detta exempel 227000-2,72prisbasbelopp. Hans arbetsinkomster var 227000 och det motsvarar ca 5,3 stycken prisbasbelopp. Du skulle kunna skriva 5,3*42000-2,72*42800 istället men då är det större risk att det blir avrundningsfel. Skriver du 227000-2,72*42800 så blir det rätt

 4. Hej! Tack för denna kurs, välldigt bra utformad och genomförd.

  Jag tänkte höra lite kort hur man räknar allmänna pensionen på 3:e uppgiften, om beloppet är större än 8.07 * inkomstbasbeloppet?
  Som jag tolkar det från lagtexten om allmän pensionsavgift så ska man från bruttolönen ta bort 8.07 * inkomstbb, och sen…? I ex tenta 2010-03-23 var bruttolönen 537 469, hur kommer du fram till en allmän pension på 28 900? börjar man med 8.07 * 51100 får man 412 377, hur använder man det sen?

  En annan fråga är sedan angående fåmansföretag, får man ut att en närstående första året får en skatteplikt i tjänst, är den endast till användning när man räknar fram år 2 vad man dock högst får skatta i tjänst? eller använder man den till något annat med?

  mvh

  • Hej

   Delfråga 1
   Nja, 8,07 x inkmstbasbeloppet är den högsta inkomsten som Du ska betala allmän pensionsavgift på. Om Din inkomst är lägre ska Du använda den inkomsten istället.
   I båda fallen ska Du multiplicera med 7% för att få avgiften och därefter avrunda svaret.
   Det betyder i exempel 3 att Du tar 7% x 412 377 = 28 866 vilket avrundas till 28 900 kr.

   Delfråga 2
   Oftast används informationen bara till att beräkna maximal kapitalvinst i tjänst år 2.
   Men det är lite ”farligt” att svara alltid för det beror naturligtvis på hur frågan är formulerad.

   MVH
   Krister

 5. Hej!
  På tenta 2010-11-04 i uppgift 6, så för Henrik taxering 2010 sker ju försäljning före utdelning. Men på utdelningen sen räknar du ändå på 7500 aktier. Varför räknar man inte på 7500 minus de aktier han sålt? Alltså på 4875 aktier i och med att han sålde 2625 före utdelningen.

  • Hej
   På de uppdaterade lösningsförslagen, på kurshemsidan, har jag tagit bort all information som ej är relevant för respektive fråga. Det är riktigt som Du skriver att man sk räkna på resterande antal aktier men man behöver inte göra uträkningen överhuvudtaget eftersom informationen inte behövs för att besvara frågan.
   MVH
   Krister

 6. Jag har en generell fråga på uppgift 6, om det är så att personerna är närstående och en del ska tjänstebeskattas hos den första personen, hur vet man att det är 50% som ska beskattas? Hittar inte den paragrafen.

  • Hej
   Om Du t.ex tittar på fråga 6 på tentamen som gavs den 15 augusti 2011 och läser näst sista stycket i frågan så ser Du där att lagtexten finns inte i lagtextsamlingen och det var en övergångsregel som upphörde att gälla taxering 2011. Det betyder att Du inte ska räkna med 50% reducering för den tjänstebeskattade delen från och med taxering 2011. Alltså inget bekymmer för Er eftersom Er fråga kommer att gälla taxering 2011 och 2012.

   MVH
   Krister

 7. Hej, en kort fråga bara, tenta 2010-08-20 fråga 2, var kommer 10500 ifrån på uträkning av utdelnin på Clor ab? och efter din uppdatering har du skrivit att utdelningen är på person A, 4500 (225 * 20), ska det inte vara 325 * 20?

  Mvh

  • Hej

   Beloppet 10 500 kr är sparad lättnad på de aktier som han fått udelning på (15 000 / 500 st x 350 st). Än en gång det blir ingen lättnad på Er tentamen!.

   Det antal aktier han fått utdelning på är det antal aktier han ägde på avstämningsdagen, dvs 10-04-15. Den dagen ägde han 225 st PERSON A aktier.

   MVH
   Krister

 8. Hej! Jag undrar om uppgift 6 och uppgift 2 på den tentan vi kommer att göra kommer att bli liknande gamla tentor eftersom lättnad är borta?

  • Hej

   Jag vet inte hur många gånger i ordningen jag nu sagt och skrivit att Ni inte kommer att få någon sparad lättnad att hantera, på Er tentamen.

   Ibland funderar jag på om det är så att Ni är så stressade och nervösa inför tentamen att Ni överhuvudtaget inte läser eller lyssnar och att Ni totalt tappat förmågan att ta till Er information.
   Eller vad beror det på att frågan kommer ännu en gång?

   MVH
   Krister

   • Jag tror person i fråga undrar om det kommer va liknande upplägg på frågan och att enda skillnaden är att lättnaden är borta? Tex fråga 6, bara räkna på som vanligt hela vägen och enda skillnaden är att man inte tar bort lättnad ifrån försäljningen av aktier och utdelning första året.

    • OK, kanske jag som är så stressad att jag inte kan läsa längre 🙁

     Men hur mycket ”förhandsinformation” om en tentamen ska man rimligen förvänta sig att få?

     MVH
     Krister

 9. Hej! Jag hittar inte paragraferna till neutralitetsprincipen och legalitetsprincipen?
  MVH

  • Hej
   Om Du slår upp orden i lärobokens sakregister så hittar Du både förklaringar och exempel på lagrum.

   MVH
   Krister

 10. Jag har faktiskt läst de i boken men där har de inte angett någon paragraf därför kan jag inte hitta i lagboken?

  • Hej
   Ok, hoppas Du inte tog illa upp av mitt svar.
   Jag har tyvärr hamnat på sjukus och har lite svårt at komma åt lagtexten. Men den första frågan har naturligtvis flera olika svarsalternativ. Det svarsförslag kag gav får väl 11:1 IL som lagrum.
   När det gäller legalitetsprincipen så finns huvudsakligt lagstöd i regeringsformen. Dels paragrafen om ingen skatt utan föreskrift och dels i förbudet mot retroaktiv skattelag.

   Observera att jag inte frågat efter lagrum och då behöver Ni inte i svaret ange lagrum.

   Mvh
   Krister

 11. Hej!

  När det står dock max 100 * inkomstbasbelopp på tentorna så används inkomstbasbeloppet för år 2010 (51 100 kr) fastän det är taxering 2011 som tentan gäller. Är det inte så att man ska gå 2 år bak räknat från taxeringsåret? Dvs. inkomstbasbelopp på 50 900 för (år 2009)

  • Hej
   Om Du läser lagtexten som tar upp maximiregeln noga så ser Du där att man anger inkomstårets inkomstbasbelopp. Jag har inte tillgång till lagtexten nu men jag har för mig att det är 57:22 IL

   Mvh
   Krister

 12. Hej, på uppgift 6 och 2 på den tentan vi kommer skriva, får man skriva dem endast på lösblad och inte alls i själva tentan. Jag skriver hellre hela de uppgifterna på lösblad då det blir lättare att följa..

 13. Hej Krister,
  skulle du kunna lägga ut faciten till tentan på kurshemsidan, det vore roligt att jämföra med vad jag svarade idag.
  Mvh

  • Hej
   Tyvärr får Du ge Dig till tåls något. Jag publicerae aldrig något svar innan samtliga tentor är rättad.
   Mvh
   Krister

 14. Hej! Det var faktiskt mycket svårare tenta än de gamla tentorna. Jag hade förväntat mig liknande men för den tiden som vi hade var det omöjligt med så mycket beräkningar.

 15. Jag håller inte med, visst det märktes att det lagts till grejer eftersom vi inte hade någon lättnad men att den var mycket svårare uppfattade inte jag. En tenta kan ju inte se precis likadan ut då behöver man ju knappt tänka när man gör den om man redan gjort massa likadana (fast det vore ju väldigt härligt om alla kunde vara likadana ;-))

 16. Hej! Jag undrar om du har börjat rätta tänntorna?

  • Hej
   Tyvärr är jag fortfarande sjuk 🙁 , men jag hoppas komma igång i slutet av veckan.
   MVH
   Krister

 17. Hej,
  Hur går det? Är spänd över resultatet 🙂

 18. När får man reda på tenta resultatet som man gjorde på omtentan (2012-01-17)?

 19. hej kan du lägga in facit för tentan 17 januari 2012?

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2019 Suffusion theme by Sayontan Sinha