Hej igen……………. (nu är snart punkterna slut 🙁 )
Den här föreläsningen handlade om familjebeskattning, EG-skatterätt och en hel del om rättskälleläran och dess lagtolkningsmetoder. De senaste föreläsningarna har en tendens att bli mer abstrakta jämfört med de tidigare föreläsningarna. Det är mycket svårare att konkretisera ämnesområden som vi endast behandlar översiktligt. Ibland önskar jag att vi hade många fler föreläsningar till förfogande men man tvingas alltid till att göra prioriteringar och välja ut vad som ska tas upp respektive inte tas upp och det är alltid lika svårt. Det är viktigt att Ni tittar på Powerpointbilderna och läser i läroboken de relevanta avsnitten. Om Ni kan förklara de olika bilderna så har Ni tillräckliga kunskaper om ämnesområdet.
Uppdaterade åhörarkopior ligger nu på kurshemsidan.

MVH
Krister

24 Responses to “Mälardalens högskola Beskattningsrätt Föreläsning 16”

 1. Hej Krister !
  Jag har två frågor angående tentamen 2010-08-20 uppgift 6.
  Varför blir gränsbeloppet 1538696 då det står i 57:10 att Gränsbelopp = årets gränsbelopp + uppräknat sparat utdelningsutrymme? Och varför ”- avgår försäljning”en i den tågordningen ?

  • Hej
   Jag har justerat texten i det uppdaterade lösningsförslaget, se kurshemsidan. Försäljning sker före utdelningen därför drar vi av beloppet först. Utdelningsberäkningen är ej aktuell i den här frågan.
   MVH
   Krister

 2. Hej!
  Kan du förklara på tenta 2011-01-17 hur du på uppgift 3 fått 18 885 på skattereduktion för arbetsinkomst?

 3. Hej!
  Undrar över tenta 2010-08-20 uppgift 2. jag undrar vart beloppet 10500 kommer ifrån på utdelningen av CLOR AB aktierna.

  Sen undrar jag om det finns några powerpoint på aktieföreläsningen?

 4. jag funderar varför linda i uppgift 6 i tenta 2010-06-04 endast blir 50% skattepliktig av det som återstår i tjänst

  • Hej
   Det var de regler som gällde taxering 2010, se tenatmensfrågan.

   MVH
   Krister

   • okej, men de reglerna gäller inte idag?
    Ska man ta upp i inkomstslaget tjänst till 100% även på Linda, om vi räknar med skattereglerna för idag?

 5. Hej Krister! Du rekommenderar oss att göra de”svåra” frågorna på tentan först för att inte bli så stressade eller missa något. Till nästa tentagenomgång rekommenderar jag dig samma så man slipper stressa igenom det svåraste på slutet.

  Tack för en mycket bra kurs. Du har gjort kursen så mycket roligare och lättare än vad jag någonsin hade kunnat räkna med.

  • Hej
   Jag vet ”jag föll på eget grepp”, sorry 🙁
   Kul att Du gillade kursen i alla fall 🙂
   MVH
   Krister

 6. Hej!
  Tack för bra kurs!
  Jag glömde av att fråga idag om det är ok att fortsätta skriva på lösblad om det inte får plats med allt på tentfrågorna. Jag skriver ganska stort, (helst när jag är stressad o har tidspress, :)) och tycker det varit svårt att få plats med allt när jag gjort de gamla tentorna.

  Ett tillägg till utvärderinng oxå;
  Jag tycker också att fåmansbolags uppgiften skulle redovisas som en inlämningsuppgift, man kunde gott en inlämning till i kursen och att den verkligen är ”maffig” att räkna på, på en tenta.

  Jag tror att man skulle kunna lära sig reglerna bättre om man diskuterar igenom dem i grupp eller har tid på sig att räkna igenom den som en enskild inlämningsuppgift.

  MVH Åsa

  • Hej
   Naturligtvis är det helt ok att skriva på lösblad också.

   Jag ska fundera över om man ska lägga in fåmansföretagen i inlämningsuppgiften.

   MVH
   Krister

 7. Tack för en jättebra kurs! Jag har lärt mig otroligt mycket och mycket är din förtjänst Krister, du gör ämnet spännande och intressant med all den kunskap du besitter!

 8. Stort tack Krister. Kanonbra föreläsare. Jätte kul och intressant har det varit och jag har lärt mig massor!

 9. Svår och krävande kurs men så roligt det har varit! Du har ett väldigt bra rykte som föreläsare bland studenter som haft dig tidigare och nu förstår jag vad de menat. Otroligt bra! Stort tack för all kunskap och alla roliga föreläsningstimmar!

 10. Hej
  Du sa att du skulle lägga upp rätt facit till uppgift 6 på tenta 4 november 2010.
  När har du tänkt göra det?

 11. Hej . Nu tog du med lättnad i lösningsförslag på tentan 15/8 Tax 2012 ändå, fast vi inte ska ha den på våran tenta !!!

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2019 Suffusion theme by Sayontan Sinha