Hej

Nu ligger filmlänken till webinariet, den 18 oktober, på kurshemsidan.

MVH
Krister

14 Responses to “Mälardalens högskola Beskattningsrätt Föreläsning 15”

 1. Hej Krister! Har fått kläm på fåmanföretagen men kan inte komma ihåg vilken lag du tillämpade ( övn 20 ) varför det blir ett till gränsbelopp vid försäljningen före utdelning.

 2. Hej, i flera av övningarna vi gjort med dig och i övningstentorna avrundar du tal som slutar på 199,99 uppåt till heltal, ska vi göra detta också? Som jag förstod det ska man bara avrunda om det står så i lagtexten, annars stryks bara öretalet… hur vill du att vi svarar på tentan?

  Sen undrar jag hur man ska tolka det i lagen om pensionsavgift s 633. avrundar man inkomsten som det står i 3§,st1 sista meningen? Och vad innebär 3§, 2 stycket, avdrag för kostnader, när och vad gäller detta för?

  Jag undrar också när man använder 57:16 st.3 IL, du har ibland inte räknat med denna då du räknat på tavlan.

  Till sist funderar jag över hur jag ska veta att kapitalvinst som överskrider takbeloppet 57:22 ska skattas till 100% i kapitalbägaren och inte till 2/3delar. Är det en sån där: det står inte 2/3 delar –> därmed 100%?

  Tack mvh Moa

  • Hej
   Fråga 1
   Vet inte riktigt vilka övningar du syftar på men principen är att öretal bortfaller om ingen annan avrundning anges.
   Fråga 2
   Ja inkomsten avrundas till närmast lägre hundratal kronor. Inkomsten ska minskas med kostnader i tjänsten till den del de överstiger 5 000 kr. Om han t.ex. haft kostnader för facklitteratur med 6 000 kr så ska inkomsten minskas med 1 000 kr.
   Fråga 3
   Det är en maximiregel som innebär att det lönebaserade utrymmet inte får överstiga 50 x den kontanta ersättningen. Om den gör det så får man max använda 50 x den kontanta ersättningen.
   Fråga 4
   Ja, när det inte finns någon reduceringsregel så blir det alltid 100%
   MVH
   Krister

 3. Hej Krister!

  I tentan 2015-11-04 Uppgift 4, vid beräkningen av Underskott näringsverksamhet, minskar du underskottet med 317 840, hur kommer du fram till denna? Förstår att det har med återläggningen att göra, men jag får inte samma siffror som dig, så skulle gärna se en uträkning på den.

 4. Hej! I tenta 2016-06-02 uppgift 2 (aktier) tar du inte med försäljningen av aktier Tee A den 20 april 2012 utan endast den sista försäljning som gjordes 18/12-15. Varför?? Eller är det bara en miss?
  Tack på förhand!

 5. Hej

  Finns det någon film från föreläsningen om internationell beskattning?

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2019 Suffusion theme by Sayontan Sinha