Hej igen……………

Vi är nu inne i den delen av kursen som blir lite mer abstrakt och teoretisk. Jag tror att Ni har tillräckligt med delar att räkna på och vi måste också på den här nivån behandla en del mer teoretiska avsnitt. Ibland funderar jag på om det är dumt att lägga dem så här i slutet på kursen. Det kanske vore bättre att lägga en del mer utspridda under kursens gång. Det som ställer till det är dock inlämningsuppgiften. Jag är lite rädd för att lägga den för nära tentamen också. Misstänker att Ni har en del tentapluggande att göra också 🙂 . Skönt, förresten, att det ordnade sig med tentamen till slut.
Jag har lärt mig en läxa att kolla upp schemaläggningen innan kursen startar.

Jag måste pratat extra fort idag. Vi ligger lite före i schemat, skönt för efter nästa föreläsning ligger vi nog efter igen, pust puu 🙂

Sköt om Er
MVH
Krister

14 Responses to “Mälardalens högskola Beskattningsrätt Föreläsning 15”

 1. Hej Krister!

  Jag sitter med tentan från 2011-11-03 uppgift 2. När jag ska räkna ut kapitalvinsten från uthyrningen av del i privatbostadsfastighet kan jag läsa mig till i lagboken att man ska från intäkten dra av 20% av hyresintäkten 42:31 IL, men sen i facit görs även ett avdrag på 18000 som jag inte kan hitta någonstans, vart kommer det ifrån?

 2. Hej! Jag undrar om en uppgift för skatteplanering för enskilda näringsidkare kommer att behandlas på tentan? Då jag har för mig att du på någon föreläsning sa att detta inte skulle vara med.

  Skulle du även kunna förklara ”aktiefållan” igen, samt även förklara de civilrättsliga respektive det skatterättliga koncernbegreppen?

  • Hej

   Jag har inte sagt ”att det inte kommer frågor om skatteplanering för enskilda näringsidkare” på tentamen. Frågor kan komma. Ni måste kunna reglerna som visas på bild 46 under Föreläsningsbilder M på hemsidan.

   ”Aktiefållan” heter numera ”koncernfållan” och innebär att kapitalförluster på kapitalplaceringsaktier endast får dras av från kapitalvinster på kapitalplaceringsaktier inom koncernen. Kvarvarande förluster balanseras vidare till nästa år, 48:25-27 IL

   Det civilrättsliga koncernbegreppet regleras i ABL och grundas på inflytande genom röstmajoritet eller genom avtal eller liknande. Det skatterättsliga koncernbegreppet förutsätter ”helägt” dotterbolag och med ”helägt” menas mer än 90% av andelarna, 35:2 IL

   MVH
   Krister

 3. Hej Krister !
  I tenta 5november 2012 uppgift 4 vid beräkning av avskrivning byggnad multipliceras med 14 år och jag förstår det men när det gäller förrådet så multipliceras med 3,5 år borde det inte multipliceras istället med 4år eftersom man har haft det i precis fyra år när man säljer fastigheten.

 4. Hej Krister!

  På tenta 2011-11-03, uppgift 3 är vi osäkra på om vi räknar rätt på den statliga inkomstskatten. Vi funderar på om vi tolkar lagen om statlig inkomstskatt rätt. Räknar man det belopp som ligger MELLAN undre och övre skiktgränsen x 20% + det som ligger över den övre gränsen x 5% eller räknar man totalt belopp över den undre skiktgränsen x 20% + det som överstiger den övre skiktgränsen x5%?

  • Hej

   Om Ni läser 65:5 IL så ser Ni att man räknar med 20 % x allt som överstiger den nedre skiktgränsen + 5% x det som överstiger den övre skitgränsen.

   (Det innebär att statliga marginalskatten på det som överstiger den övre skiktgränsen blir 20% + 5% = 25%)

   MVH
   Krister

 5. Hej,
  Sitter med tenta 2013-01-14 och är på uppgift 4. Hon har ju haft bilen i 5 månader, aug-dec, men du har angivit 7 månader i facit. Är det rätt? Jag tycker det borde räknas på hennes tid.

  • 61:9 st.2 IL ”För en förmån som den skattskyldige haft under bara en del av året, ska värdet sättas ned med en tolftedel för varje hel kalendermånad som han inte haft förmånen. Lag (2007:1419)”

   • Rätt lagrum angivet, tack 🙂

    Jag förtydligar Ditt svar lite:

    Det finns två sätt att räkna ut svaret på.

    Alt 1 som jag använt
    Hela förmånsvärdet för tolv månader – ej utnyttjad del av året, 7 månader >>
    66 600 – 38 850 = 27 750

    Alt 2 (som Du föreslår)
    Hela förmånsvärdet för tolv månader / 12 månader x antalet månader med förmånen >>
    66 600 / 12 månader x 5 månader = 27 750

    Som vi ser blir svaret detsamma 🙂

    MVH
    Krister

 6. Hej Krister!
  Jag undrade bara om periodiseringsfonden, räntefördelningen och expansionsfonden kommer att komma på tentan eller hörde jag fel när du sa något om att den kommer inte behandlas på tenta.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2019 Suffusion theme by Sayontan Sinha