Hej igen…………..

Då var seminarierna avslutade och det börjar droppa in en hel del kompletteringar. Det ser bra ut och Ni verkar ha tagit till Er det som behandlades på seminariet. Bra jobbat :). Skriv gärna lite synpunkter om seminariet. Vad kan göras bättre?

Idag behandlade vi reglerna om näringsfastighet och här gäller det att Ni förstår konsekvenserna av att kapitalvinsten beskattas i inkomstslaget kapital vilket innebär att återföring måste ske i inkomstslaget näringsverksamhet för att undvika dubbelavdrag. Var också nogranna när Ni läser i 45 kap IL så att Ni håller isär reglerna som avser privatbostadsfastighet från reglerna om näringsfastighet.

Vi behandlade också koncernbidragsreglerna och här vill jag betona helhetsperspektivet. Det vill säga förståelsen för syftet med koncernbidragsreglerna. Koncernen är inget skattesubjekt och syftet med reglerna är att likställa den totala beskattningen för ett företag som bedriver olika verksamheter i ett enda aktiebolag med den som väljer att lägga varje verksamhet i ett eget dotterbolag. Kom ihåg att det skatterättsliga koncernbegreppet skiljer sig från det civilrättsliga koncernbegreppet.

Jag fick några frågor rörande facit i övningsboken och jag har funnit att det är en del fel i facit. Det ligger en ny version av mina kommentarer till övningsboken på kurshemsidan. Hör av Er om det är något som är oklart.

MVH
Krister

8 Responses to “Mälardalens högskola Beskattningsrätt Föreläsning 14”

 1. Jag tittade igenom tentamen 15 augusti 2011 och lösningsförslaget till denna verkar inte stämma.

 2. Hej Krister!
  Var kan man hitta sparad lättnad ingående i Rabes bok??

  • Hej

   Lättnadsreglerna har upphört och kunde användas sista gången taxeringsår 2011.
   Reglerna fanns i 43 kap. IL. De finns dock inte kvar i Rabe:s bok. På tentamen kommer det inte att finnas någon lättnad att ta hänsyn till.

   MVH
   Krister

 3. Hej
  När ska du ladda ner inspelade föreläsningar??

 4. Hej , kan inte du gå igenom en av tenta fråga som är 18hp , denna fråga finns med på alla tentor och jag försökte lösa den men kommer inte fram till de siffrorna du har angett på lösningar. Det står inte hur man beräknar och får fram siffrorna.
  Tack på hand! 🙂

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2019 Suffusion theme by Sayontan Sinha