Hej igen……….

Nu har vi klarat av reglerna avseende skatteplanering för enskilda näringsidkare. Det var dessa regler som lagrådet tyckte låg nära gränsen för det acceptabla vad gäller komplexitet. Att en del av reglerna är frivilliga gör inte saken bättre. Ur rättssäkerhetssynpunkt är det tveksamt att ha så komplicerade regler att det är svårt för gemene man att utnyttja de fördelar som reglerna kan innebära. Men som blivande rådgivare är det bara att gilla läget. Era tjänster kommer att behövas av många skattskyldiga i framtiden 🙂

Aktiebolagens beskattningsregler är inte så komplicerade, inledningsvis. Som Ni märkte blir dock bokslutet lite krångligare eftersom Ni måste bokföra periodiseringsfonden och årets skattekostnad. Vi fortsätter med övningsexemplet på nästa föreläsning.

Nu har Ni några dagar på Er att arbeta med inlämningsuppgiften. Jag hoppas att Ni kommer att tycka att det är intressant att få en så pass omfattande uppgift som också ligger nära en verklighet som många av Er kommer att möta när Ni är färdiga med Er utbildning.  Jag önskar Er lycka till och vi ses nästa vecka.

Sköt om Er 🙂

MVH
Krister

15 Responses to “Mälardalens högskola Beskattningsrätt Föreläsning 10”

 1. Hej. Vi funderar på en sak angående bilen, när vi lägger in den ser vi att det är en dieselbil, men i uppgiften nr 6 så ser vi att du skrivit bensin. Vilket ska vi använda? Ska vi köra på bensin då du skrivit det i uppgiften?
  Vänligen Lisa

  • Hej
   Det spelar ingen roll ange literpriset som står i uppgiften så blir förmånsvärdet rätt i alla fall.

   MVH
   Krister

 2. Undrar om traktamente, vart fyller man i det i Visma? Vi letade länge hittar inte nått som känns rätt.
  Detta gäller alltså punkt nr 7 på inlämningsuppgiften.

 3. Hej! Jag undrar hur man får tag på preliminärt resultat på uppgift 8. Jag har även kikat på ditt exempel där du har gått igenom en liknande fråga, men där finns redan preliminär resultatet angivet.

  • Hej

   Jag förstår inte vad Du menar. Vilken uppgift 8 menar Du?

   MVH
   Krister

   • Hej!

    övningsexempel 8, där har räknat fram den preliminära resultatet, och jag undrar hur du fick fram den siffran.

    • Hej igen

     Övningsexempel 8 handlar om försäljning av fastighet. Menar Du övningsexempel 12?

     MVH
     Krister

     • Jag menar övningsexempel 12, där har du skrivit ”Resultat i bokföringen på 450 000”. Min fråga ärdå, hur får man ut det preliminära resultatet?

      På inlämningsuppgiften finns det nämligen en liknande fråga, men där vill du att vi räknar ut det preliminära resultatet. Jag hoppas att du förstår min fråga nu.

     • Hej

      OK, nu är jag med 😉
      Det preliminära resultatet kommer från bokslutstablån.

      MVH
      Krister

 4. Jag tror hon menar frågan

 5. Jag vet inte om du kollar dem gamla inläggen så skriver min fråga här, ska man lämna in lagrummen som styrker våra svar med inlämningsuppgiften på fredag eller räcker det att ha med sig dem på seminariet?

 6. Hej,

  Vi undrar om de icke marknadsnoterade, aktier AB Trust & AB Blås, ska de hanteras/bokföras som fåmansbolag?

  • Hej

   Det finns inget i uppgiften som tyder på att det skulle vara ett fåmansföretag och/eller kvalificerad andel i fåmansföretag. Det enda Ni vet är att det inte är marknadsnoterat.

   MVH
   Krister

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2019 Suffusion theme by Sayontan Sinha