Hej
Det var kul att komma igång igen efter alla helger även om man till en början kände sig lite ”ring rostig”. Dagens föreläsning behandlade moms systemets övergripande struktur och den kunskappen behövs när man sedan ska gå in mer i detlajer. Jag tog mig friheten att utgå ifrån att Ni helt saknad kunskaper om hur momsen hanteras i praktiken. En del av Er, dock lång ifrån alla, kanske upplevde något avsnitt som elementärt. Men som sagt är inte alla med på tåget från början så blir nästa föreläsning helt meningslös. Det är nu viktigt att Ni läser igenom moms boken som ingår i kurslitteraturen så får Ni enklare att hänga med på torsdagens föreläsning.

Sköt om Er
MVH
Krister

4 Responses to “Linköpings universitet skatterätt föreläsning em”

 1. Hej Krister!

  Tänkte höra om du kommer att ge ut några övningstenta-frågor (utöver de övningsfrågor vi har behandlat på föreläsningarna) på de moment som du har behandlat på föreläsningarna, dvs inkomstslaget kapital och mervärdesskatt?

  mvh Sara

  • Hej Sara

   Eftersom det inte är jag som gör tentan så tycker jag inte att det har något värde för Er att jag lägger ut ”mina” frågor. Det är bättre att Du tittar på gamla tentor istället.

   MVH
   Krister

 2. Hej Krister!

  Lite praktiska frågor som har med moms och deklaration att göra:

  1) Om ett företag får hjälp med bokföringen av en privatperson som inte driver näringsverksamhet, och vill ge denne en liten ersättning för detta jobb, får de om jag fattat det rätt ge personen 999kr i ersättning utan att behöva betala arbetsgivaravgifter. Ska företaget momsa på detta belopp?

  2) Vid t.ex. acdrag för kontor i hemmet får man dra av 2000kr om man arbetar mer än 800h i den egna fastigheten. Ska detta avdrag göras i bokföringen eller i deklarationen eller både och?

  Tack på förhand för svar!

 3. Hej Maria

  Observera att jag inte, i detta forum, ger juridisk rådgivning i enskilda fall.
  Jag svarar på Din fråga utifrån ett allmänt perspektiv inom kursplanen.

  Fråga 1)
  Börja med att konstatera att det bara är säljaren som kan skapa utgående moms. Eftersom ”säljaren av tjänsten” i det här fallet är en privatperson som inte driver näringsverksamhet så ”skapas inte någon utgående moms av säljaren och därmed ”faller” Din fråga ” Ska företaget momsa på detta belopp?”.
  Det ”inköpande företaget” kan inte skapa moms som inte finns.
  Svaret blir alltså nej ingen moms.

  Fråga 2)
  Du kan lösa det på två olika sätt.
  Alternativ 1
  Om Du följer god redovisningssed och Bokföringsnämndens rekommendation R11 punkt 19, 27 och 6, så bör Du bokföra kostnaden i bokslutet och då gör Du ingen justering i deklarationsblanketten.
  Alternativ 2
  Du bokför inte kostnaden i bokslutet och då kan Du dra av kostnaden under kod R16 på blankett NE. Jag förutsätter att Du inte tillämpar reglerna om förenklat årsbokslut.

  Om Du gör avdrag både i bokslutet och deklarationen så blir det ett icke tillåtet dubbelavdrag om det inte är så att Du först återför avdraget i ruta R13 och därefter gör avdraget i ruta R16 då fungerar det att göra både och.

  MVH
  Krister

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2019 Suffusion theme by Sayontan Sinha