Hej igen

Nu är andra och därmed sista delen av moms föreläsningarna genomförda.
Det blev ett ganska ”tungt” pass med mycket lagtext. Jag kommer ihåg när jag själv var student och vi hade en föreläsning som gick ut på att gå igenom en stor mängd paragrafer. Jag kommer också ihåg att jag tyckte att det var ”pest och kolera” under föreläsning men efter några dagar så insåg jag hur värdefullt det var och hur mycket lättare det gick att läsa litteraturen när man hade klart för sig lagtextens systematik och väsentligheterna i en hel del av paragraferna.

Kom ihåg att utantill kunskaper bara belastar ”ram-minnet” i hjärnan och försämrar möjligheterna till fokusering och kreativt tänkande. Den viktiga kunskapen handlar mer om en förståelse av systematiken i lagtexten och en träning i att läsa texten än att komma ihåg saker utantill.

Skriv gärna vad Ni tyckte om föreläsningen. Era åsikter är viktiga i det eviga förbättringsarbetet med pedagogiken i undervisningen.

Tack för det stora intresse Ni visat och lycka till med tentamen.

MVH
Krister

3 Responses to “Linköpings universitet skatterätt föreläsning 15-18”

 1. Hej Krister!

  Den andra föreläsningen var rejält bättre än den första i min åsikt :). den första var inte superbra ifrån den synvinkeln att
  1)alla läste redovisning för inte så länge sedan.
  2) jag personligen (och säkert många fler) alltid hoppar över den historiska genomgången i kursböckerna. Att ha genomgången på en föreläsning var ganska ogivande tyvärr..
  3) Jag själv har jobbat ganska mycket med bokföring och momsdeklarationer sedan innan.

  Ett tips som du kan göra om du inte vill ändra upplägget över huvudtaget skulle kunna vara att skicka ut ett mail någon dag före föreläsningen och säga ”denna föreläsning är VÄLDIGT grundläggande, så känner du att du vet vad moms är och hur det uppstått så behöver du inte närvara. Jag går inte igenom någon lagtext eller aktuella regler utan bara grundläggande allmänbildning”. Så kan de som inte har samma bakgrund som t.ex. mig närvara, och sådana som mig kan ägna sig åt att läsa i kurslitteraturen istället.

  Angående den andra och sista lektionen, så var den väsentligt lärorikare för mig. Det är väldigt väldigt bra när du tar upp knepiga paragrafer och säger vad det egentligen står i dem.
  Något du även hade kunnat lägga lite tid på om du har över, är att kanske ge exempel på hur lagparagraferna tillämpas med ex. övningsuppgifter eller praktiska exempel.
  Att ta upp rättsfall från EG-domstolen kan jag känna inte är någon toppenidé om studenterna inte läst rättsfallet innan. Ofta glömmer man bort direkt vad det handlar om (spec om man missar att skriva ner målnumret), och det är inte någon kunskap som kommer fram till ryggmärgen, om jag får uttrycka mig så.

  Jag hoppas att jag gett dig några idéer och feedback. Är inte meningen att klaga på det du gjort utan kanske förbättra situationen för nästa årskull.

  Hälsningar,
  Linda

  • Hej Linda
   Ett stort tack för Dina synpunkter 🙂 .
   Det är precis den här typen av feedback som jag så gärna vill ha.
   Jag kommer att noga fundera igenom upplägget och så får vi se vilka förändringar det blir.

   MVH
   Krister

   • Hej Krister!

    Jag märker nu att jag kommenterade fel föreläsning. Detta jag skrev tillhörde föreläsningen för Affärsjurister 3åk d. 15januari 12-15. vet inte om det gör så mycket, men jag tänkte så att jag inte förvirrar din planering.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2019 Suffusion theme by Sayontan Sinha