Hej igen
Det blev en intensiv avslutning på föreläsningsserien med mycket lagtext.
Jag har försökt att förmedla en allmän kunskap om mervärdesskatten och dess relation till EG-rätten. Syftet har varit att öka Er förståelse för det speciella perspektiv som man bör beakta när man läser och tolkar den svenska mervärdesskattelagen. Därefter har vi gått igenom hela processen i systemet från kontering av enskild verifikation via framtagande av momsrapport i bokföringsprogram till rapportering i skattedeklaration.
Med ovanstående bakgrundskunskaper har vi därefter gått igenom mervärdesskattens uppbördssystem genom att lyfta fram relevanta lagrum i skattebetalningslagen. Därefter har vi behandlat mervärdesskattelagens struktur och systematiska uppbyggnad genom att gå igenom de lagrum som man normalt stöter på när man bedriver momspliktig verksamhet. Avslutningsvis har vi också behandlat kopplingen mellan mervärdesskatten och inkomstbeskattningen.

När jag nu, några timmar, efter den sista föreläsningen funderar över bästa möjliga upplägg när man har 6 timmar till förfogande för ämnesområdet så har jag svårt att hitta någon bättre struktur. Det jag möjligen kan tänka mig att göra är att korta ned någon del under första 3 timmars passet och lägga in genomgången av skattebetalningslagen redan vid första tillfället. Under den tid man frigör vid andra tillfället kan man eventuellt lyfta in något aktuellt rättsfall från EG domstolen. Men om det ska bli bra måste Ni fått ut rättsfallet och läst igenom det innan föreläsningen.
Om Ni har några förslag tar jag tacksamt emot dessa 🙂

Tack för visat intresse under föreläsningarna och lycka till med tantamen.

MVH
Krister

5 Responses to “Linköpings universitet skatterätt föreläsning 12-15”

 1. Hej

  Jag har en fråga angående förhållandet mellan ML och 16:16 IL

  Du pratade något om att man kunde tolka 16:16 IL motsatsvis och jag undrar vid vilka tillfällen?

  kan tillexempel en näringsidkare som bedriver uthyrning av lokaler och lägenheter som, vad jag förstår inte är momspliktigt enligt 3:2 ML dra av kostnaden för ingående moms på ex el,avlopp osv givet att ingen ansökan om att bli momspliktig har gjorts?

  • Hej
   Det är helt rätt. Om Du inte har rätt att dra av momsen enligt 8 kap eller 10 kap ML så är den ingående momsen en avdragsgill kostnad i inkomstbeskattningen.
   MVH
   Krister

 2. Hej Krister, var med på dina föreläsningar i sep och okt vid Liu, läser till omtenta i besk.rätt och har lyckats slarva bort lösenordet till föreläsningsunderlagen. Har du möjlighet att maila dem till mig. det gäller föreläsningarna om mervärdesskatt den 13 o 14 okt och om kvantiefierbara uttryck mm som gjordes i september. Kursen 747G35.

  Tack på förhand! Mvh Karin Lundin karlu596@student.liu.se

 3. Hej

  En fråga angående 7:3a ML. Kan denna bestämelse bli tillämplig när en anställd i ett AB får köpa en vara till under marknadsvärdet?
  uttagsreglerna i 22 kap IL blir tillämpliga men inte uttagareglerna i ML eftersom det utgår ersättning. Läste något i boken (Melz) om detta men förstod inte riktigt vad han menade.

  • Hej
   Ja, det är riktigt från och med 1 januari 2008 när bestämmelserna ändrades, efter EG domen C-412/03 Scandic Gåsabäck, så kan det inte betraktas som uttag om ersättning betalas. Istället infördes reglerna om ”omvärdering av beskattningsunderlaget” vilket innebär att om säljare och köpare är förbundna med varandra och det sker en försäljning där ersättningen är lägre än marknadsvärdet ska beskattningsunderlaget utgöra marknadsvärdet, 7:3a ML.
   I relationen arbetsgivare-anställd anses parterna ”förbundna med varandra”, 7:3d ML. Marknadsvärdet defineras i 1:9 ML.
   MVH
   Krister

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2019 Suffusion theme by Sayontan Sinha